30 Апр. 2024

Вие сте тук

Пием си бирата предимно вкъщи

18.07.2013

 

Едва една от пет бутилки се консумира в заведение

 

С десет процента са намалели продажбите на бира в заведение през последните няколко години. Ако тогава една трета от бирата се сервираше в заведения, днес българинът предпочита да си пие бирата вкъщи. Eдва една пета от продажбите е в заведенията или в така наречения студен сектор,съобщи пред THExperts  председателят на Съюза на пивоварите в България Драган Радивоевич, който е и генерален директор на „Каменица“.

 

Нетипично хладното време през летните месеци на тази година влияе негативно върху бирения пазар. През юни тази година консумацията на бира е спаднала с 4% в сравнение със същия месец на миналата година. Подобна е и тенденцията за юли, съобщиха още пивоварите.  

 

Имайки предвид, че около половината от годишните продажби на бира се падат на летните месеци , очакванията за 2013 г. са по-скоро за лек спад в продажбите, съобщиха от Съюза на пивоварите в България.  Ако обаче ни налегнат горещини,  продажбите може и да нараснат с 1-2% спрямо 2012 година.


По данни на Съюза на пивоварите в България през 2012 г. консумацията на пиво в България е 73 литра на пълнолетен, което е средната стойност за страните от Европейския съюз. Потреблението в България може да се сравни с това в Дания, Естония, Белгия и Холандия. Шестнадесет държави в ЕС са с по-ниска консумация на бира от България. Част от тях са южни държави като Италия, Испания и Франция, където се пие повече вино, посочиха от Съюза на пивоварите в България.


Европейски лидер по производство е Германия, а по консумация – Чехия със 145 литра на глава от населението.

 

Консумацията на бира у нас постепенно се увеличава. През 2005 година е била 61 литра, а през 2010 година - 67 литра на човек от населението на възраст над 18 години.

 

През 2012 г. на българския пазар са продадени  5 404 000 хектолитра бира. Въпреки ръста на продажбите, приходите от тях са намалели. Основни причини са спадът на продажбите на бира в стъклени бутилки за сметка на ръста в пет-бутилки и кенове, показват данни на съюза.

 

През миналата година всеки 11-ти литър бира в България е бил от внос. В същото време са изнесени 92 800 хектолитра или пет пъти по-малко от вноса.


Изнасяме бира предимно за страни, в които има големи групи българско население, казаха от съюза. Това са Гърция, Кипър, Испания, Англия, дори и за световните производители Белгия и Холандия. В тези страни има български имигранти, които предпочитат родните марки пиво, уточниха от Съюза на пивоварите в България.


От организацията, обединяваща всички действащи пивоварни компании в България, припомниха за кампанията „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“, в рамките на която всеки вторник предоставят безплатна възможност за спортни занимани за деца и младежи.   

 

От май до ноември всеки вторник СПБ организира безплатни спортни занимания и тренировки за начинаещи и напреднали. С вход свободен за желаещите организаторите осигуряват терени и професионални инструктори при следния график:


Капоейра и кунгфу – юли и август, всеки вторник от 19 до 21 ч. в кв. Иван Вазов, ул. Димитър Манов №18, София.


Баскетбол – септември-октомври, Национален стадион „Васил Левски” и залата за баскетбол на ЦСКА в Борисовата градина, София.


Зумба – ноември, всеки вторник от 17.30 до 18.30 ч. в спортна зала „Ем Ви Джей” в „Зимния дворец”, кв. Студентски град, гр. София

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed