10 Май 2024

Вие сте тук

Пампорово откри сезона с изкуствен сняг

11.12.2011

 

Със скишоу и концерт в подножието на пистата "Стената" в Пампорово бе открит зимният туристически сезон. Въпреки липсата на снеговалеж и необичайно топлото време, курортът посреща първите туристи с писти, покрити предимно с изкуствен сняг.

Пампорово - най-слънчевият курорт в България, е готов за предстоящия зимен сезон, който няма да бъде лесен, отчитайки метеорологичните условия и икономическата ситуация в Европа, заяви заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Според него оптимистичната прогноза за зимните ни курорти за тази година е да се запазят нивата от миналата година.

При икономическата обстановка, в която се намират останалите пазари, ще бъде добре, ако в Пампорово се постигне малък ръст в сравнение с миналата зима, смята заместник-министърът. По неговите думи Великобритания, като изходяща дестинация, показва снижение на записванията с 32 процента според цитирани проучвания по време на Лондонската туристическа борса World Travel Market. Спадът в записванията на британските пазари е различен за всяка страна, а за българските зимни курорти все още е рано да се каже какво ще бъде отражението, тъй като липсата на сняг в Европа забави самите туроператорски записвания, посочи Иво Маринов. По негово мнение скикурортите ни залагат също и на туристически поток от Русия, Украйна, Сърбия, Македония, Румъния, Гърция.

За предстоящите през февруари в Пампорово стартове от Европейската купа по ски, министерството на спорта ще осигури средства в рамките на 850 хил. лв., заяви министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков. По неговите думи финансирането е за доброто представяне на България като домакин на състезанието.

Около 3000 души празнуваха по пистите в Пампорово официалното откриване на скисезона. От "Пампорово"АД въвеждат още едно намаление за почитателите на "белите" спортове - през следващата седмица дневната лифт-карта ще струва 32 лв., докато през сезона цената ще бъде 50 лева.
За новия скисезон от "Пампорово"АД са доставили още 12 нови съоръжения за изкуствен сняг, с което инсталацията за "заснежаване" в курорта надхвърля 100 оръдия. Благодарение на изкуствената снежна покривка Пампорово предлага условия за ски по три писти.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed