28 Апр. 2024

Вие сте тук

Палеодиетата набира популярност в САЩ

18.08.2012

Докато броят на хората със свръхтегло се е удвоил от 1980 г. досега по данни на Световната организация за здравеопазване, в САЩ все повече набира популярност така наречената палеодиета, пише ИТАР-ТАСС. Идеята е на биохимика Роб Уулф, автор на бестселъра „Палеорешение. Изконната диета на човечеството“. Той предлага хората да се върнат към начина на хранене от времето на палеолита – месо, риба, плодове, зеленчуци, ядки, тъй като човек е генетично адаптиран към тази храна. Затова според него от храненето трябва да бъдат изключени солта, захарта, зърнените култури, бобовите, млечните продукти и рафинираните масла. В продължение на милиони години хората са се препитавали чрез лов и събирачество и едва преди 10 хиляди години промениха начина си на живот, след като усвоиха земеделието, казва Уулф.

 

42-годишният последовател на „палеологичната диета“ Шон Беливо споделя пред журналисти от „Гласът на Америка“, че благодарение на тази диета той успял да отслабне с 22,6 кг за пет месеца. Беливо твърди, че без проблеми се е адаптирал към новия начин на хранене и че вече няма хипертония, нивото на холестерина е спаднало, а здравословното му състояние като цяло се е подобрило.

 

Според Уулф диетата оказва положително въздействие върху болните от захарен диабет тип 2 и сърдечно болните, а също спомага за намаляване на възпаленията при автоимунните заболявания. Засега твърденията му не са получили научно потвърждение.

 

Биохимикът обяснява много от заболяванията с появата на зърнени култури в хранителния режим на човека, тъй като според него те трудно се смилат и съдържат много токсини. По думите му зърнените храни са дразнител за имунната система.

 

Диетологът Дебора Джефри опровергава твърденията му, казвайки, че пшеницата и царевицата не са вредни за здравето. Проблемът според нея идва от злоупотребата с тях и натрупването на излишни калории.

 

Според друг диетолог хората, които започват палеодиета, изпитват недостиг на въглехидрати, витамини и напълно се нарушава основният принцип на храненето – балансираност, умереност и разнообразие.



Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed