04 Май 2024

Вие сте тук

Очаква се 20% спад в игралната индустрия

19.10.2011

Над 123 млн са приходите от игралната индустрия в държавния бюджет през 2010 г. Това е с 24% повече, отколкото предходната година, се посочва в доклад на Българската търговска асоциация на производителите и организаторите в игралната индустрия индустрия. Докладът бе разпространен по време на Четвъртата източноевропейска конференция на игралната индустрия и Балканското изложение на развлекателната и игралната индустрия BEGE.

Около 40% се е свила игралната индустрия от началото на 2010 г. Оше 20% спад се очаква след приемането на новия закон за хазарта, посочи председателят на асоциацията Ангел Ирибозов. Според него това ще доведе до намалява на на данъчните постъпления в държавната хазна, които ще спаднат до равнището на 2009 г. Причина са по-високите изисквания към операторите, които се въвеждат със закона. Това ще доведе до освобождаване на работни места, увеличаване на безработицата и намаляване на абсолютния размер на данъците, е неговата прогноза.

В същото време той отчита като положителна предстоящата регулация на онлайн игрите, които в момента извършват нелоялна конкуренция по отношение на наземните организатори.

Асоциацията отчита и ръст в производството на оборудване за игралния и развлекателния сектор, много от които продължават да се развиват, да експортират продукцията си, посочи Ирибозов. Над 6 млн лв от данъци от производителите са постъпили в хазната, по данни на асоциацията.

Според Ангел Ирибозов е наложително да има държавна стратегия и програма за развитието на индустрията в държава, която се смята за развита туристическа дестинация.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed