30 Апр. 2024

Вие сте тук

Отпадните води в черноморските селища ще се заустват дълбоководно

05.12.2011

Изграждането на проектите за дълбоководното заустване на отпадните води на Варна, Равда и Созопол може да започне от пролетта или лятото на следващата година. Това съобщи пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след участието си във форум за пречиствателните станции на отпадни води. Изграждането на съоръженията за дълбоководно заустване е необходимо, докато се изградят големите пречиствателни съоръжения и бъдат завършени така наречените водни цикли на тези градове.


Планът е, след като бъдат одобрени проектите и има финансиране чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната реда - ПУДООС, след провеждане на тръжни процедури през пролетта или лятото да започне изграждането на тези съоръжения, каза министърът. Строителството няма да пречи на плажуващите, допълни Павлова.

Министърът каза, че няма замърсяване на морето в района на Варна, което да не позволява къпане или да има зарази. Направени са били водолазни проучвания на съществуваща тръба, която миналото лято е била ремонтирана от ВиК Варна. Тръбата е в добро състояние, няма течове, заяви министърът.

В отговор на въпрос министърът каза, че МОСВ предоставя възможност и на по-малките общини да кандидатстват за изграждане на пречиствателни станции. Но задълженията на страната са първо да изгради подобни съоръжения в населени места с над 10 000 жители, а после и за по-малките населени места, където това е рентабилно.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed