27 Апр. 2024

Вие сте тук

Откриха нов информационен център в Свиленград

20.09.2012

Новият туристически информационен център в Свиленград съчетава богатото ни културно-историческо наследство с полезна информация за посетителите. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който откри рекламното представителство и арт галерия в Свиленград. Центърът се намира в сграда на бивша турска баня,  обновена с финансиране по Програмата за Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007–2013 г. 

 

Богатото културно-историческо наследство е отлична база за развитие на туристическия отрасъл, особено специализираните му форми, подчерта министърът. Той представи актуалните данни за изминалия летен туристически сезон - през юни и юли  България е била посетена от 2 129 470 чуждестранни туристи, което е ръст от 6 % спрямо същия период на миналата година. Приходите от международен туризъм също отбелязват ръст - 373.75 млн. евро за юни, което е с 8.5% повече от юни 2011 г.

Министър Добрев подари на кмета на града Георги Манолов брошури от националната реклама на България, които ще могат да се използват в новия туристически информационен център.

ОП „Конкурентоспособност“, концесиите и Международен фонд Козлодуй са едни от основните лостове на МИЕТ в подкрепа на регионите, подчерта министър Добрев. Така в област Хасково са одобрени общо 10 проекта за финансиране на мерки за енергийна ефективност от Международен фонд "Козлодуй" на обща стойност повече от 1.7 млн. евро. Очакваното спестяване на енергия от реализацията на тези проекти е над 3.5 млн. квтч/годишно.

 

След приетите промени в Закона за подземните богатства, според които 50% от концесионните възнаграждения остават в приход на общините, изплатените средства към област Хасково по тази линия за 2012 г. до момента са в размер на близо 300 хил. лева, подчерта министърът.

 

По думите на Делян Добрев финансирането на проекти по оперативна програма „Конкурентоспособност“ също дава възможност да подобряване на бизнес средата в областта, разкриване на нови работни места, подобряване условията на труд и на енергийната ефективност на фирмите.

 

На територията на област Хасково са завършени общо 9 проекта, финансирани по ОП „Конкурентоспособност“ на обща стойност над 2.5 млн. лева. В процес на изпълнение са още 14 проекта на обща стойност 12.2 млн. лв.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed