03 Май 2024

Вие сте тук

Осло, Цюрих и Женева са обявени за най-скъпи градове в света

18.08.2011

Осло, Цюрих и Женева са градовете с най-скъпите хотели в Европа според доклада на швейцарската банка Ю Би Ес, разпространен вчера. Най-високи доходи получават жителите на Цюрих, Женева и Копенхаген, а най-висока покупателна способност имат хората, живеещи в Цюрих, Сидни и Люксембург. Листата на най-скъпите градове се създава след съпоставяне на стойността на кошница от 122 стоки и услуги.

Скандинавските градове заемат първите пет места в класацията. Веднага след тях се нарежда Токио, което според други класации е на първа позиция.

Изненада е, че руската столица изобщо не влиза в първата петнадесеторка, въпреки че традиционно се смята за един от най-скъпите градове в света. В списъка, съставен от Ю Би Ес, Москва е едва на 42-ро място.

Австралийският Сидни се изкачи до седма позиция, докато Ню Йорк се оказа едва на 15-то място, което се обяснява предимно с падането на курса на долара спрямо останалите валути. Досега Ню Йорк влизаше в първата десятка на най-скъпите градове в света.

По отношение на цени София заема 62-ро място, а по отношение на приходи – 63-то от общо 72 държави, включени в класацията. Три позиции след София се нарежда Букурещ. Истанбул е на 28-мо място, Атина – на 39-мо, а Белград не е включен в класацията.

В дъното на таблицата са Мумбай, Манила и Делхи.

Забавното е, че само преди месец друга класация - на Mercer, определи като най-скъпи градове в света Луанда /Ангола/, Токио /Япония/ и Нджамена /Чад/.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed