22 Май 2024

Вие сте тук

Осем са загиналите в атентат срещу израелски туристи в Бургас - updatе 6

18.07.2012

До осем души нарасна броят на загиналите при атентат срещу автобус с 40 израелски туристи, който в сряда е бил взривен на летище "Сарафово" в Бургас. Това съобщи в сутрешните новини на bTV министърът на външните работи Николай Младенов. През нощта е починала жена, една от тримата най-тежко ранени в атентата. Шестима израелски туристи, българският шофьор на автобуса и самият атентатор с неизяснена засега самоличност и фалшив американски паспорт са жертвите на взрива. 

 

 

По последни данни шестима души са загинали при взрива, а по-късно е починал и още един от тежко ранените. Общо 37 души са хоспитализирани в бургаски болници, като трима души са в изключително тежко състояние, каза пред ТВ7 кметът на Бургас.  Пострадала е и българка, представител на туроператорската фирма – организатор на почивката на туристите. Израелските туристи са пристигнали за почивка в Слънчев бряг.


Броят на ранените е над 30. Съобщението на ИТАР-ТАСС за двама ранени руски граждани впоследствие бе опровергана от изявление на Посолството и на Русия и Консулството във Варна. Става дума за недоразумение или грешка, според РИА Новости.


 

След взрива части от човешктела са били пръснати в района на взривения автобус. Все още няма официална информация за точния брой на загиналите.  

 

Всички полети на летище Бургас са пренасочени към летище Варна, съобщиха в късните новини по БНТ. Осигурени са автобуси за извозване на пътниците до Варна, стана известно в късните часове.

 

Атентат на самоубиец вероятно е причинил експлозията на автобуса с израелски туристи на летище Бургас, предаде Ройтерс. Това е заявила по телефона за израелското военно радио израелка, която била в автобуса. "Мислим, че беше самоубийствен атентат", казала очевидката Авива Малка в отговор на въпрос на радиото. "Седнахме и след секунди чухме мощна експлозия и побягнахме. Успяхме да излезем през една дупка. Видяхме тела и много ранени", разказва тя.

Според друга версия в автобуса се е взривила предварително заложена бомба, пише сайтът Нюзру.Израел. Франс прес съобщи, че говорители на премиера на Израел и на министерството на външните работи в Ерусалим са потвърдили, че израелски туристи са били мишена на атентат и че има убити и ранени.


Според агенция Ройтерс съществуват съмнения, че зад атентата стои Иран.


Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, ще е разпоредила да бъдат засилени мерките за сигурност около обекти на еврейската общност в София. Междувременно стана известно, че извънредни мерки за сигурност се предприемат и по другите летища.

 

Стотици туристи останаха в продължение на часове на летището, без да получат каквато и да било информация за случващото се. Започнаха и проверки на всички автобуси, с които трябва да бъдат превозени туристите от летището до съответните хотели или до летище Варна, което допълнително забавя действията, но пък осигурява повече сигурност на гостите.

По непотвърдена информация, съобщена по ТВ7, имало още две заплахи за терористични акции срещу израелски туристи в България. До момента няма официално потвърждение на новината.


Според президента Плевнелиев въпреки атентата не може да се говори, че България е рискова дестинация. Случилото се е резултат на проблем между Израел и друга държава, който можеше да се случи навсякъде, каза той. В момента в страната има туристи от 100 държави и България все още е достатъчно сигурно място за тях, подчерта Плевнелиев.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed