03 Май 2024

Вие сте тук

"Опера без билет" предлага на гостите си RIU Правец резорт

18.07.2013

Творби на Моцарт ще звучат в полите на Стара

планина през август

 

 Възможност да отидат на опера без билет предоставя на гостите си RIU Правец резорт.  Гостите му ще могат да наблюдават от терасите си операта „Аида“ от Джузепе Верди - копродукция с Държавна опера Русе под диригентството на маестро Джовани Ди Стефано, с която ще бъдат открити тазгодишните Моцартови празници на 15 август. Първият спектакъл е на откритата сцена на брега на езерото, построена пред хотела.

 

За трети път основен домакин и генерален спонсор на проявата ще бъде „Тера тур сървиз”, инвеститор в РИУ Правец ризорт, съобщиха организаторите - Сдружение „Моцартови празници Правец`04” и община Правец.  

 

В програмата на фестивала, който ще се състои от 15 до 18 август т.г., почитателите на музиката ще могат да чуят много творби на прочутия австрийски композитор, както и произведения на Вагнер и Верди, които обогатяват афиша на Дните.

 

Грандиозният спектакъл в първата вечер ще събере български и чужди творци от световния оперен афиш – солистите Цветелина Василева, Марио Чанг /Канада/, Анна Мария Кюри /Италия/, Деян Вачков, Кирил Манолов, над 200 участници ще се включат в пищната мегапродукция – солисти,оркестър, хор, балет, статисти, творчески екипи и ателиета. Костюмите са дело на световно признатия художник Салваторе Русо /Италия/, а режисьор е Огнян Драганов.

 

Пианистът Виктор Голдберг от Израел ще свири концерт за пиано от Моцарт заедно със Софийската филхармония, която ще изпълни също увертюра към Сватбата на Фигаро” и Симфония “Юпитер” на австрийския композитор. Специално за децата ще прозвучи операта “Бастиен и Бастиена” и ще бъде представена книгата „Вълшебната флейта“.

 

Балетен спектакъл „Моцартчудото на Европа“ ще представи италианската балетна формация „Балетто дел суд”. Класика, рок и джаз ще се срещнат на гала концерта, на който ще прозвучат творби на Моцарт и Верди в различна интерпретация. В програмата на фестивала отново ще участват млади и талантливи български и чужди оперни певци, музиканти и танцьори, утвърдени имена от България, Италия, Израел, Косово, Канада и доказани ярки поп, джаз и рок изпълнители.

 

По време на фестивала Хотел Риу Правец Ризорт ще превърне една от своите конферентни зали в Моцартов киносалон, където зрителите ще могат да видят филми за Моцарт и уникални записи от оперни спектакли, представени на различни престижни оперни сцени и фестивали.

 

Билети за всички фестивални събития могат да се закупят онлайн и в партньорската мрежа на www. eventim.bg. Цена на билетите 10 лева, съобщиха организаторите.

 

Защо в Правец? Идеята принадлежи на родената в Правец оперна певица Снежинка Аврамова - мецосопран, която живее и гради своята успешна певческа кариера предимно в Германия. Първите Моцартови празници се провеждат на сцената на читалище „Заря 1895” през 2003 г. Година по-късно група ентусиасти решава да свърже името на великия австрийски композитор с Правец и учредява общинско сдружение „Моцартови празници Правец`04”. Амбицията е да се организира ежегоден фестивал, който няма аналог в България и региона и с който да се популяризира творчеството на Моцарт и да се привличат млади и утвърдени оперни таланти и музиканти. Оттогава до днес организаторите не пропускат година и фестивалът „Моцартови празници” вече има своя история и традиции.

 

След успешното издание на фестивала през 2011 се ражда идеята за изграждане на открита сцена на брега на езерото пред хотел РИУ ПРАВЕЦ, за да се създаде перспектива за нов фестивален формат, по подобие на престижните европейски летни музикални фестивали. Творческата дейност е поверена на оперната прима Христина Ангелакова – артистичен директор, която години наред подпомага осъществяването на фестивалните събития в Правец.

 

През миналата година „Мацартовите празници” се провеждат за първи път в нов формат на откритата сцена на езерото пред хотел „Риу ПравецРизорт” е със спектакъла „Сватбата на Фигаро” на Бургаската опера. Тогава празниците бяха посетени от представители на дипломатическия корпус в България, дейци на културата и изкуството, общественици, политици, бизнесмени, оперни певци, музиканти и просто почитатели на музикалното изкуство. 
 
Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed