03 Май 2024

Вие сте тук

Огромна статуя на Исус Христос ще има в Сплит

08.07.2011

Хърватският пристанищен град Сплит ще има огромна статуя на Исус Христос, която ще съперничи на прочутата статуя на Христос с разтворени ръце над Рио, ако местният кмет осъществи замислите си. Трийсет и девет метровата статуя ще се издигне над хълма Мариан, чиито покрити с борове сколонове формират фона на древното адриатическо пристанище. Тя ще бъде на мястото, на което от десетилетия бе изписано с огромни букви ТИТО в памет на основателя на следвоенна комунистическа Югославия Йосип Броз Тито.

Кметът Желко Керум възнамерява статуята, за която той сам ще плати, да надмине 80-годишната статуя на Христос Спасител в Рио, която е с височина 30 метра и достига 38 метра заедно с пиедестала.

Той обаче не е наясно кога точно проектът ще се осъществи. Местните вестници бързо заляха проекта с подигравки, отбелязвайки, че статуята на Исус, открита миналата година в западен полски град, е висока 36 метра и достига 52 метра заедно с пиедестала. Други статуи на Исус, които се състезават за най-големи, са в Лима и в боливийския град Кочабамба. Последната е висока 34 метра и е над 40 метра заедно с пиедестала.
Керум, който е един от най-богатите хора в католическа Хърватия, може обаче да посочи факта, че хълмът Мариан се намира на 178 метра над морското ниво.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed