02 Май 2024

Вие сте тук

Няма български хотели в черния списък в Русия

20.11.2012

Няма български туроператори и хотели, включени в черен списък в Русия. Това заяви днес заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма в отговор на журналистически въпрос. По думите му няма нито оператор, нито хотел в България, който да е включев в подобен списък.

 

Вчера Ростуризм съобщи, че ще продължи да попълва черния списък на хотелите, които шантажират почиващите в чужбина руски туристи, които са пристигнали по линия на неплатежоспособни туротератори. Шефът на ведомството Александър Радков заяви това на кръгла маса в Държавната Дума, посветена на защитата на правата на руските граждани в чужбина.

 

"В случаите на неотдавнашните банкрути на туроператори  некоректно са се отнесли  (към туристите – заб. на редакцията)  хотели в Тайланд, Виетнам, Чехия, България и други държави. Хотелиерите заплашват туристите, обещавайки да ги включат в мними черни списъци и оказвайки им психологически натиск. Ние твърдо пресичаме и ще пресичаме и в бъдеще подобни ситуации. Вече имаме опит по включването на хотелите в черни списъци. Ако хотелът приема туриста с ваучер на туроператор, той е задължен да изясни проблема си с него, а не с туриста. Задържането на багажа и паспорта на туристите е нарушаване на международните норми“, е подчертал той, цитиран от РИА Новости.

 

Според информационната агенция най-голям брой хотели са били включени в създадения от Ростуризм списък след като руският туроператор „Ланта-тур вояж“ прекрати своята дейност през януяри 2012 г. Още на началния етап от създаването му в него са включени 12 хотела и два туроператора, пояснява агенцията. 

 

В публикувания от РИА НОВОСТИ през март  списък обаче THExperts не откри нито български хотел, нито български туроператор. Подобни оплаквания имаше, след фалита на Бългериан Вип Тур, с който в България пристигнаха около 500 туристи от Русия. Тогава руските медии тиражираха твърденията, че хотелиери са искали от тях повторно да платят почивката си. 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed