03 Май 2024

Вие сте тук

"На Източния бряг на Европа" срещна културата на три континента

24.04.2012

Първото международно издание на иначе осмия пореден Фестивал на туристическия филм на България „На източния бряг на Европа“  представи 25 филмови продукции на туристическа тематика от България, Аржентина, Индия, Гърция и Белгия.

 

В трите поредни дни между 19 и 21 април във Велико Търново се разрази изключително оспорвано съревнованиe. Български и чуждестранни продуценти и творчески екипи, градили имиджа на различни дестинации от цял свят, пресъздавали историята и културата на древни и съвременни цивилизации, предизвикали страстта на всеки пътешественик и изследовател се конкурираха за оценките на журито.

Фестивалът представи пред широката публика от гости и жители на Велико Търново, а така също и по Интернет в реално време,

В конкурсната програма на Фесттивала български общини показаха заблелжителностите на своите региони, с които най-много се гордеят. В рамките на няколко прожекционни часа зрителите успяха да пропътуват пътя от Созопол до Белоградчик, да се влеят в традиционния габровски карнавал, да празнуват празника на Несебър, да разгледат Фестивала на пясъчните фигури и Морското казино в Бургас, да омесят хляба на древните траки край прохода „Вратцата“ близо до Враца, да заквасят мляко с разградската група „Капанци“, да видят най-старото злато в света във Варна. Междувременно отскочиха до Атина, танцуваха гръцко хоро на о. Крит, караха велосипеди в Белгия и се удивиха на Индия. Къде другаде, ако не на Фестивала на туристическия филм човек може да събере толкова много впечатления и да получи най-ценното – безброй нови мечти!

 

Ето имената на победителите:

„СОФИЯ-ИСТОРИЯТА НА ЕВРОПА“ е победителят в категория „Документален и научно-популярен филм“, представен от Столична Община

“СТРАЖАТА НА ЦАРЕВГРАД ТЪРНОВ“ - в категория „Рекламен филм“, продуцент „Царевград Търнов“ ЕООД

“INCREDIBLE INDIA” - в категория „Рекламен клип“, Посолство на Република Индия в България.

„БУРГАС-ЕДНА ИСТОРИЯ С ЩАСТЛИВ КРАЙ“ - в категория „Телевизионно предаване“, продуцент Община Бургас.

Тази година отличието за компонент се присъди на Искрен Красимиров заради режисьорското решение при възстановката на древен ритуал във филма „ХЛЯБ ОТ БОГА, БОГОВЕ ОТ ГЛИНА“, популяризиращ дестинация Враца.


Сред номинираните са и клиповете „COLOURS OF INDIA”, предоставен от Посолството на Индия, „ARGENTINA BEATS TO YOUR RHYTHM” – с любезното съдействие на Посолството на Аржентина, “LIEGE – CANDIDATE CITY FOR INTERNATIONAL EXPO 2017” и „MONS – EUROPEAN CAPITAL OF CULTURE IN 2015” – две изключително интересни и професионални видео продукции, с които Делегация Валония-Брюксел участва в нашия Фестивал с любезното съдействие на Посолство Белгия. Номинациите в категория телевизионни предавания се заеха само от български продукции: „АСЕНОВГРАД – БЛАГОСЛОВЕНИЯТ ГРАД“ на Община Асеновград, а двата репортажа на Община Бургас - „КИНО ОТ ПЯСЪК“ и спечелилият „БУРГАС – ЕДНА ИСТОРИЯ С ЩАСТЛИВ КРАЙ“ до последния момент си оспорваха първото място.

 

Освен разнообразната и ярка конкурсна програма, фестивалната кино зала бе изпълнена в двата поредни дни и със зрители, жадни да видят и интересните допълнителни събития в класически стил, именовани от организаторите като „Филмови Спомени за Българския Туризъм“ и „Киното като обект на културен туризъм“.

 

Уникалното и неповторимо представление, за което във Велико Търново ще се говори още дълго, бе прожектирането на стари туристически продукции от филмовите ленти на кино-прегледите от 1943 до 1980г. В тях зрителите видяха туристическите атракции на Велико Търново от 1943 и 1975г., Несебър от 1952 и 1963, Варна и Северното Черноморие от 1942 и 1966г. Интересно беше да се види възстановката в документалния филм „Българска сватба“ от 1946, рекламния филм за народното стопанство от 1952г. „Плодовете на нашата земя“ и рекламните филми за Банско и Мелник от 1973. Напълно естествено в този модул се вписа премиерата на нова телевизионна поредица на БНТ „№1 – туризмът. Разкази в минало недовършено“. Първата продукция, наречена „Чешката връзка“ е посветена на зараждането на идеята за морски туризъм във Варна в Следосвобожденска България. Интересът и топлите емоции на публиката дадоха увереност на авторите за бъдещ екранен успех.

 

Със своя изключителен интерес към прожекциите, гостите на фестивала оцениха високо българските класики „Крадецът на праскови“ и „Търновската царица“. Тяхното излъчване беше първи етап от процес на създаване на нов туристически продукт – маршрут по снимачните площадки на популярни български игрални филми.

 

Кулминационен завършек на Фестивала бе излъчването на един световен шедьовър, любезно предоставен ни от Румънския фестивал за документални и туристически филми „Document.Art”. Това бе филмът на Франко Зефирели „Величието на Рим“. В него се развълнувахме както от величието и магнетизма на един град, определял най-дълго съдбата на целия свят, така и от златните кадри от „Долче Вита“ на Фелини и от божественото изпълнение на „Тоска“ на Андреа Бочели.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed