28 Апр. 2024

Вие сте тук

Най-колоритните пазари в Европа

26.03.2015

 


Всеки се фокусира върху различни места, когато посещава някоя чужда дестинация. Музеите са си музеи, архитектурата – архитектура, но един град едва ли можеш да усетиш истински, ако не си се потопил в атмосферата на градския пазар. Точно той, а не заведенията, живият с пулса на града ти дават най-добра представа за неговите жители.

 

Затова, където и да отида, не пропускам пазарите, а търсейки информация за следващата дестинация, която планирам да посетя, задължително включвам и тях сред най-желаните си места за посещение.

 

Ето няколко от най-живописните и вкусни пазари, които няма да ви разочароват.

 

 

Бокерия, Барселона

 

 

 

Пазарът в Барселона е истински магнит за туристите. Като допълнение, намира се на изключително комуникативно място, така че просто няма как да го пропуснете. Централният вход е от улица Рамбла и още с първите сергии се потапяте в царството на храната. Най-добре е да се разходите из него рано сутринта, когато сергиите пращят от храна, но все още няма тълпи от местни жители и туристи. Пазарът ви посреща първо със сергии плодове- нарязани и опаковани, които можете да опитате на място или да ви изцедят от тях пресен сок. Тук можете да откриете всичко най-вкусно в Каталония: пресни плодове и зеленчуци, десетки видове хамон, сирена, колбаси, вина и най-пресния улов на риба и морски дарове. Последните може би са и най-популярни, просто защото пак тук могат и да ви приготвят от тях невероятно вкусни ястия. В дъното ще откриете малко бистро, където можете да започнете да се запознавате с вкусните тапас, приготвени от местни продукти.

 

Пазарът работи от понеделник до събота от 8 до 20.30. В града има ще пет пазара, но Бокерия е най-живописен.

 

 

Сан Лоренцо, Флоренция

 

 

 

Истинска тосканска храна можете да опитата на централния пазар на Флоренция Сан Лоренцо. И тъй като е в самия център на града, на един хвърлей от Дуомо, това е и удобно място за кратка почивка и похапване. Можете да си изберете селекция от сирена или колбаси,  да я допълните с плодове или зеленчуци и да я полеете с токанско вино. На самия пазар ще откриете и една от най-добрите и евтини таверни в града, където само за няколко евро можете да си хапнете истинско ризото с чаша вино.

 

 

 

Виктуаленмаркт, Мюнхен

 

 

Ако се разхождате из центъра на Мюнхен, трудно е да подминете колоритния Виктуаленмаркт. На площада са подредени сергии със зеленчуци, деликатеси, сирена. Също тук можете да опитате баварски наденички или пушен джолан с кисело зеле, които обилно да полеете с местна бира. В района има голям брой заведения, където можете да заседнете за по-дълго, дегустирайки различни баварски специалитети.

 

Пазарът работи от понеделник до събота, между 8 сутринта и 20 ч. вечерта.

 

 

 

Borough market, Лондон

 

 

 

Най-старият пазар на Лондон съществува още от 13 век. Ще го намерите в района Саутуърк, близо до Лондон бридж. Това е типичен фермерски пазар, където не само ще откриете пресни продукти от фермите – месо, зеленчуци, плодове, риба, но и ще получите компетентни съвети от продавачите как да приготвите един или друг продукт и пълна информация за това как е произведен. Това е и мястото, където ще намерите може би най-голямото разнообразие от сирена, донесени от всички кътчета на Острова. Пак тук ще откриете голямо разнообразие на риби и морски продукти.

 

Освен просто да продават, тук организират и ивенти – на сайта на пазара http://www.boroughmarket.org.uk можете да научите какво предстои в скоро време: дегустации, представяния на типични британски продукти, които виреят тук още от неолита, майсторски класове на готвачи и пр.

 

Пазарът работи от сряда до събота между 10 ч и 17 ч, но тъй като фермерите напускат сергиите, след като продадат стоката си, следобед много от тях може да се окажат празни. 

 

 

 

Naschmarkt, Виена

 

 

 

Пазарът Naschmarkt в столицата на Австрия е истински рай за любителите на кулинарията.  Традиционните австрийски продукти са в центра на вниманието – месо за шницел и тафелшпиц, австрийски вина, колбаси, сирена и деликатеси. Тук обаче можете да намерите и много ориенталски деликатеси, за които има специални сергии. Може да се оодите с чаша виенско кафе, любима напитка за всеки виенчанин.

 

Пазарът функционира от понеделник до петък от 6:00 до 19:30, а в събота е отворен от 6:00 до 18:00.

 

 

 

Great Market Hall, Будапеща

 

 

Ако отидете на централния пазар в унгарската столица, няма как да не се сетите софийските хали, които днес за съжаление съвсем не са толкова колоритни. Пазарът е покрит и е разположен в сграда, проектирана още през 90-те години на 19 век от унгарския архитект Саму Пест.

 

Тук можете да намерите гъши дроб местно производство, традиционните унгарски колбаси с паприка, пушени меса и сирена, както и да опитате унгарските лангош – нещо като мекици, които се сервират със сирене и сметана. Токайско вино и други местни вина също има в изобилие. В заведенията на горния етаж можете да опитате прочутия унгарски гулаш, супи или специалитети.

 

Работното време на пазара от понеделник до петък е 6:00 до 18:00, в събота от 6:00 до 15:00.

 

 

 

 

Kauppatori, Хелзинки

 

 

Най-известният пазар във Финландия е разположен точно срещу пристанището в Хелзинки. Ако не бяха хилядите чайки, които няма да ви оставят на мира, това щеше да е най-доброто място да хапнете прясна риба на открито. Скромната прясна херинга, която тук е с вкус на деликатес, напълно конкурира сьомгата. Най-често рибата се пържи или се пече на скара и се поднася с варени картофки за гарнитура. Има около 30 щанда, на които се продава риба, така че няма да останете гладни.

 

Работното време е от понделник до събота, между 8:00 и 16:00.

 

 

 

 

Berlin Village Market

 

 

 

Селски пазар в Берлин може и да не е мястото, което сте си мечтали да посетите в германската столица, но със сигурност ще привлече вниманието ви. Разположен във Фридрихсхайне, той посреща посетители всяка неделя. Освен да си напазарувате, тук можете и да се поглезите, като опитате глювайн по специална рецепта или пък да си подсладите битието с марципан.

 

На пазара ще намерите и произведения на занаятите и приложното изкуство, да послушате жива музика и дори да присъствате на театрално представление.

 

Отвоен е между 12:00 и 24:00 всяка неделя.

 

 

 

Le Marché Raspail, Париж

 

 

 

Всеки парижки квартал си има пазар, но разположения на левия бряг на СенаLe Marché Raspail е различен, защото е известен навсякъде с биопродуктите си, които се продават всяка неделя.  

 

В това типично френско място за пазаруване можете да срещнете някоя знаменитост,  защото те,  както твърдят французите, с удоволствие посещават най-оживеното място за шопинг във френската столица.

 

Тук можете и да похапнете  неща, които едва ли ще откриете някъде другаде – дори скучният иначе бургер е разнообразен със синьо сирене Бльо д’Оверн.

 

 Le Marché Raspail работи вторник, петък и неделя от 7:00 до 15:00.

 

 

 

 

Östermalms Saluhall, Стокхолм

 

 

 

Старата сграда от ковано желязо и стъкло в Остермалм (http://www.ostermalmshallen.se) съвсем не е стандартен пазар, а място, където можете вкусно да си похапнете в най-разнообразни бутици за храна. Просто защото тук можете да откриете традиционни шведски сладкиши и шоколади chokladsnittar, както и местни специалитети.

 

Сградата е построена още през 1888 г. и е част от живата история на Стокхолм. Преди да стигнете до десерта, можете първо да си хапнете риба, пресни стриди или пък суши.

 

Östermalms Saluhall работи от понеделник до четвъртък от 9:00 до18:00, в петък — от 9:30 до 19:00, а в събота — от 9:30 до 16:00.

 

 

 

Markthal, Ротердам

 

 

 

Новият пазар Markthal (https://www.markthal.nl ) отвори врати миналата есен. Сградата, която има форма на сплескана подкова, е струвала 175 млн евро на инвеститора. Под покрива й са разположени 100 магазинчета и кафенета. Тук можете да си купите от прочутото холандско телешко, пресни гъби, екзотични подправки, чай, да опитате холандски наденички или сирена, но също така баскска кухня, сицилианска паста или пък мексиканска храна. Запалените любители-готвачи могат да присъстват на майсторски клас по кулинария.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed