03 Май 2024

Вие сте тук

Най-качественият хамон - вече с черен етикет

11.01.2014

Коя иберийска шунка е най-качествената, скоро ще е лесно да се познае. Туристите и местните жители вече няма да са принудени да четат сложни етикети и да се чудят кое наименование какво значи.  Занапред най-качественият хамон иберико ще е с черен етикет, след като  испанското правителство одобри мерки за укрепване на международната репутация на иберийската шунка. Етикетите ще бъдат опростени, а контролът за качеството – засилено, съобщи Франс прес.

 
Иберийската шунка е сред смятаните за най-добри меса в света. Тя се прави от иберийско прасе, което е с издължена зурла и тъмна кожа и копита и се храни на открито с типичните за иберийския полуостров жълъди бельотас (bellotas).


Иберийската шунка е емблема на испанската гастрономия, изтъкна министърът на земеделието, прехраната и околната среда Мигел Ариас Каниете след заседание на министерския съвет.


Той обаче допълни, че многобройните й наименования предизвикват объркване сред потребителите - както испанци, така и чужденци,  които често си задават въпроси за реалното качество на тези фини тъмни резени крехка шунка.


Така наименованията бяха намалени на три: "бельота" при месо от свине, хранени на открито с жълъди, "себо де кампо" (cebo de campo) при животни, отглеждани на открито, но хранени с зърнени храни, и "себо" (cebo) при животните, отглеждани в заградени помещения.


Реформата въвежда и правила за цветовете на етикетите:  черният е запазена марка за свинско 100 процента иберийско, при животни отглеждани на открито и хранени с жълъди.


Правителството въвежда и контрол на качеството, уточнявайки времето за зреене и минималното пространство, осигурено на прасетата.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed