01 Май 2024

Вие сте тук

Над 100 автора ще посрещне Поморие за Яворовите дни

07.07.2011

115 автора от цялата страна с над 700 творби ще участват в националния конкурс за поезия „От заник слънце озарени, алеят морски ширини” в Поморие, съобщиха от общината. 

Поетичната надпревара не е единствена, която събира в Поморие творци с желание за изява. Над 40 индивидуални и групови изпълнители са се записали за участие в Националния рецитал- конкурс по творби на Яворов за любители. И тази година трите празнични дни обещават да бъдат наситени и привлекателни за зрителя, жаден за културни преживявания край морето.

Официалният старт Яворови дни- 2011 ще бъде даден довечера със заупокойна молитва в памет на Пейо Яворов. По традиция след това почитателите на поета ще се поклонят пред неговия паметник, където слово ще изнесе професорът по българска литература от Софийския университет Валери Стефанов. От 21 часа „Саломе” на Оскар Уайлд в превод на Яворов ще събере на централния площад жителите и гостите на Поморие, които ще се потопят в събитие, различно от всяко друго, предлагано от лятната морска вечер.

В петък, 15 юли, концертмайсторът на Холандския радио-филхармоничен оркестър Мичо Димитров с виртуозно майсторство ще поднесе произведенията на Льоклер, Г. Форе, Г.Златев-Черкин и С. Франк на почитателите на цигулката.

В събота от 20 часа в градината на читалище „Просвета” ще бъдат излъчени лауреатите от националния конкурс за поезия „От заник слънце озарени”, както и ще се проведе заключителният етап на рецитал- конкурса по творби на Яворов.

Повече от половин век дните, посветени на най-драматичния поет в българската литература събират край морския бряг любителите на поезията, прозата и драматургията, родени от неговата ръка. Въпреки изключително наситения в последните години културен календар, организаторите от община Поморие и читалище „Просвета” поставят именно Яворовите дни като най-важна за града проява, която с всяка година увеличава мащабите и стойността си.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed