26 Апр. 2024

Вие сте тук

Музеят на София официално отвори врати

17.09.2015

Първият автомобил, който се е движил по улиците на София, каляска, в която се е возила Мария-Антоанета, часовник от британската кралица Виктория, който все още отмерва времето, писалищната маса от германския кайзер – всичките подаръци за сватбата на княз Фердинанд с княгиня Мария Луиза Бурбонска през 1893 г. са част от нещата, които вече могат да се видят в новия музей на София. Музеят, който представя историята на града от неолита до наши дни, официално отвори врати днес.

 

Идеята за създаване на музей на София принадлежи кмета Владимир Вазов, който през1928 г. прави предложението. Едва 13 години по-късно се намира сграда, която подслонява експозицията. Музеят просъществува само две години, тъй като сградата е разрушена по време на бомбардировките през Втората световна война. Оттогава до днес музеят няма собствена сграда, въпреки че разполага със 120 хиляди експоната, сред които печатен и фотоархив.

 

Новооткритият музей е във възстановената сграда на Централната минерална баня, открита на 1 май 1913 г.  и просъществувала до 1986 г. Автори на проекта са австрийският архитект Грюнангер и българският му колега Петко Момчилов.  Фасадата впечатлява с майоликовата си украса, изработена от Хараламби Тачев, каменната пластика и декоративно оформените куполи на централното тяло и страничните крила. Двата фриза, изградени от релефни и гладки многоцветни керамични плочки претворяват растителни и геометрични мотиви за модния навремето стил "сецесион".

 

За момента музеят заема само половината от сградата, като в другата се предвиждаше да бъде създаден СПА център, в който да се използва минералната вода , възстановявайки оригиналните функции на сградата. Засега обаче четирите процедури за отдаване на концесия се провалиха поради липса на инвеститорски интерес.  

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed