01 Май 2024

Вие сте тук

:Модернизират бургаските минерални бани

07.07.2011

Държавата прехвърли на Община Бургас близо 40 дка терени в района на Минералните бани. Решението на Министерския съвет съобщи ха от община Бургас, цитирайки финансовия министър Симеон Дянков, който посети археологическите разкопки на Аква Калиде.

Държавата търси възможности за отпускането на половин милион лева за финансиране им, след като преди седмица с това се ангажира в Бургас премиерът Бойко Борисов.

Идеята на кмета Димитър Николов е мястото да се развие като балнеоложки, спортен, музеен и туристически център. Преди няколко месеца Министерството на екологията прехвърли на Общината правото за стопанисване на 4 минерални извора. Там се намират древните терми с 6000-годишна история.

Общината ще отдели собствени средства и ще кандидатства по оперативни програми на ЕС за изграждането на спортен комплекс, двата плувни басейна, игрища за тенис, баскетбол и други спортове.

Вече е подготвен проект, с който ще се кандидатства пред българо -норвежката програма за финансирането на нов туристически маршрут Аква калиде. На мястото ще бъде изграден и музей, където ще бъдат изложени всички артефакти, намерени при разкопките.

Община Бургас от три години финансира археологически проучвания, при които вече са разкрити части от цял архитектурен комплекс. Минералните бани са просъществували седемнадесет века, което ги прави уникални за историята на България. Открити са оловни печати от X-XI век, бронзов кръст от XI в., над 200 антични монети, накити и култови предмети. Ръководител на археологическия екип е н.с. Цоня Дражева.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed