27 Апр. 2024

Вие сте тук

Миниатюри „Кралски сватби” обогатиха ритуалната зала в Несебър

11.10.2011

Дизайнерката Нури Димитрова ще развива сватбен туризъм в древния град

 

Уникална експозиция от най-красивите и известни по света кралски сватбени рокли ще привлича вниманието на младоженците в ритуалната зала на Несебър. С брилянтна прецизност, Нури Димитрова е изработила миниатюрната колекция, за да „оживее” пред очите на посетителите приказният свят на VIP сватбите. Дизайнерката показа през септември в софийската Столична библиотека колекцията и предизвика небивал интерес. Експозицията привлече елитни ценители на модата, дипломати и политици.

Най-шикозните рокли, обличани от кралски особи, Нури представи и в Несебър. Всяко от копията е придружавано от снимка на оригинала. Дизайнерката е проучила и историята на всяка от сватбите, а тя е твърде любопитна. Норвежката принцеса Метте – Марит Тюсен Хьоби, например, е била барманка и самотна майка преди да облече сватбената рокля и да прикове вниманието на целия свят. Роклята, с която Грейс Кели се омъжва за принца на Монако Рение, е била изработена от 125-годишна брюкселска дантела. С тоалет на Армани, ушит ръчно за 2500 часа и целият обсипан с диаманти и сапфири, преминава по червения килим до олтара следващата

принцеса на Монако – Шарлийн. В експозицията е и изпъстрената с национални мотиви и шевици рокля на княгиня Калина, дело на русенски дизайнер. 750 млн. души са следили сватбата на принцеса Даяна и принц Чарлз, а нейната рокля, с 7.5-метров шлейф, е една от най-обемните и грандиозните. Разбира се, тук е широко обсъжданата дреха, с която Кейт Мидълтън мина под венчилото с престолонаследника на Великобритания принц Уилям.

Кралските сватби са предимно лични събития с политическо значение. Облеклата на младоженците представят техния статут, икономическото състояние на държавата, самочувствието на цялата нация. Те са важен документ за историята, а най-значимото нещо в него е роклята.

За да покаже 10-те най-зрелищни кралски сватби Нури Димитрова е била провокирана от разкошната рокля на принцеса Даяна. Идеята за тяхната миниатюризация е дошла от автобиографията на Коко Шанел. В годините след Първата световна война Шанел искала да представи новите си колекции колкото може по-бързо, но заради недостига на материали и изобщо  заради кризисния режим това се оказало невъзможно. Тогава в дизайнерското сдружение, в което членувала, се родила идеята роклите да са малки и така да бъдат представяни на специални ревюта - изложби. Сега отново сме в криза, затова пестеливият вариант допаднал на Димитрова и тя успешно го повтаря.

Около месец и половина е отнело ръчното ушиване на всяка реплика. Близо две години обаче е продължила подготовката и набавянето на платовете, близки до оригиналите – шифон, коприна, ръчно бродирана дантела.

Експозицията „Кралски сватби” ще стане част от интериора на ритуалната зала в Несебър. Там е и уникалната българска рокля на баба Стефана от 1948 г., която Нури реставрира по снимка от стар албум. Сега дизайнерката предприема още една инициатива. Тя призовава жителите на Несебър да донесат свои сватбени снимки и да поставят началото на още една експозиция, с която ще продължат да разказват историята на стария град. Като истински творец, модистката издирва и сватбени традиции. Така неотдавна е открита и възстановена позабравената рецепта на сладкиша “дамга”, с който някога в Несебър са гощавали гостите на сватбите. Сватбеният туризъм в древния град набира скорост. Историята на сватбите ще привлича все повече младоженци, които искат да се врекат във вярност сред романтиката на древния полуостров.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed