28 Апр. 2024

Вие сте тук

Маркираме със зелена звезда хотели и заведения, използващи екопродукти

08.08.2013

Представители на туристическия бранш ще участват по-активно при решаването на всички проблеми, свързани с туризма. За бъдещето развитие на туристическия отрасъл у нас днес бе постигнат консенсус на среща между заместник-министъра на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, отговарящ за туризма, и основните браншови организации в отрасъла.

 

По време на тричасовата среща бяха набелязани серия от мерки, необходими за развитието на българската туристическа индустрия, съобщи пресцентърът на министерството.

 

Пет са неотложните мерки, по които представителите на индустрията и зам.-министър Ботев постигнаха пълен консенсус.

Първата засяга необходимостта от разширено присъствие на индустрията в процеса на изготвяне и обсъждане на нормативните документи, регулиращи дейността й в това число и в сферата на изготвянето на предмета и обхвата на обществените поръчки.  Зам.-министър Ботев заяви, че е готов да включи в комисиите, от изготвяне на тръжната документация до етапа на избор, експерти, излъчени от индустрията. „Колкото по-ясни са правилата и по-прозрачен е този процес, толкова по-сигурни ще бъдем, че парите на българските данъкоплатци и средствата от европейските програми ще бъдат употребени правилно и ще има реален ефект за туристическата индустрия“, заяви Бранимир Ботев.

 

Второто важно решение от срещата е да бъде създаден център за анализи и планиране в туризма на основата на публично-частно партньорство между индустрията и Министерство на икономиката и енергетиката. При формулирането на това искане на индустрията г-н Владимир Панталеев - представител на АБТТА,  подчерта, че туристическата индустрия има нужда от специализирана информация в реално време, а не остаряла и често противоречива статистика за минал период. Зам.-министър Ботев пое ангажимент да представи проекта пред министър Стойнев и да бъде потърсена най-добрата правна форма за учредяване на центъра, чиято дейност информация и анализи ще бъдат предназначени за индустрията, която от своя страна ще дава задачите на центъра и ще осигурява неговото финансиране.

 

По третата мярка всички се обединиха около предложението на заместник-министър Ботев да се предвиди възможността една от звездите на туристическите обекти на обектите да бъде зелена, ако в тях се предлагат български екопродукти  и приготвени от тях традиционни ястия от българската национална кухня. „Ние трябва да направим така, че чистите български продукти: зеленчуци, плодове, хляб от лимец, сирене, истинско кисело мляко, вино да присъстват на колкото се може повече места. Само така ще подпомогнем обикновения български стопанин и малък фермер да продава екологично чистата си  продукция от собствената си градина и ще направим достояние на туристите истинските ни продукти и българската домашна кухня,“ каза той.

 

Четвъртата мярка е да бъде сформирана широка платформа от представители на индустрията, експерти от правителството и научни работници за спешна подготовка на проект на дългосрочна стратегия за устойчиво развитие на туризма в България за периода 2014 – 2030г. Председателят на УС на АБТТА Байко Байков посочи, че крайния вариант на стратегията трябва да бъде приет от Националния съвет по туризъм, а г-н Ботев определи 30.09.2013г. По предложение на Христо Друмев, председател на Софийско конгресно бюро, беше решено браншовите асоциации да представят своите виждания за развитието на туризма у нас, които да бъдат заложени в новата стратегия,  не по късно от 25.08.2013г.  Заместник-министърът пожела дори в суров вид проектът за стратегията да бъде качен в сайта на министерството за обществено обсъждане и привличане на допълнителни идеи и мнения.

 

Петото консенсусно решение беше науката трайно да присъства в изготвянето на стратегията и анализите, свързани с туристическата индустрия. Водещите български университети, научни институти и научни работници ще бъдат активно включвани в решаването на проблемите на индустрията и генерирането на нови идеи.

 

 В рамките на консултативната среща бяха засегнати и редица въпроси и предложения поставени от представителите на браншовите организации.

 

Сийка Кацарова, заместник-председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, благодари на заместник-министъра, че е първият представител на държавата, който отваря темата за развитието на медицинския туризъм и рехабилитацията у нас. Според нея планинските курорти и СПА курортите могат да увеличат приходите от туризъм чрез надграждането на съществуващия продукт.

 

Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорската асоциация Благой Рагин и председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Байко Байков  също приветстваха готовността на зам.-министъра да се вслуша в техните идеи и предложения за развитието на туризма и изразиха оптимизъм, че срещата ще бъде продължена до постиганe на ефективни резултати в отрасъла.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed