02 Май 2024

Вие сте тук

Луфтханза и Ер Франс отчитат ръст на печалбите

31.10.2012

Водещите европейски авиокомпании Луфтханза и Ер Франс съобщиха за ръст на печалбите.

 

Германската авиокомпания Луфтханза (Lufthansa) съобщи, че печалбата й е скочила с 30% през третото тримесечие въпреки стачката и високите цени на горивата, предаде Асошиейтед прес.
Компанията уточни, че е намалила разходите си, а освен това резултатите й са подкрепени от добрите печалби в подразделенията за ремонт и кетъринг на самолети на други компании.


Според главния изпълнителен директор на Луфтханза Кристоф Франц  компанията ще увеличи усилията си за намаляване на разходите.  Въпреки това компанията не е достигнала необходимото равнище на рестабилност.

 

Чистата печалба е достигнала 642 милиона евро (832 милиона долара) спрямо 494 милиона евро през същото тримесечие преди година. Очакванията на анализаторите бяха за печалба от 225 милиона евро. Приходите са нараснали с 6,2 процента до 8,13 милиарда долара.


Стачките на стюардите и стюардесите между 31 август и 7 септември струваха на компанията 33 милиона евро.


Луфтханза намалява разходите, за да се справи с все по-голямата конкуренция от нискобюджетни авиокомпании и държавните авиопревозвачи от Близкия Изток.

 

 Френско-холандската авиокомпания Ер Франс-Ка Ел Ем (Air France-KLM) надхвърли очакванията за третото тримесечие с чиста печалба от 308 милиона евро и потвърди целите си за по-високи от миналогодишните резултати за второто полугодие, както и за намаляване на чистия й дълг до края на 2012 година, предаде Франс прес.


Анализатори, анкетирани от Дау Джоунс нюзуайърс, очакваха чиста печалба от 267 милиона евро.
Оперативната печалба е достигнала 506 милиона евро за периода (+27,5 процента), докато оборотът е нараснал с 6 процента до 7,2 милиарда евро.


На фона на трудностите в сектора групата започна в началото на годината оздравителен план, предвиждащ съкращения на персонал и намаляване на дълга.


В същото време товарната дейност е продължила да запада през третото тримесечие.
За първите девет месеца на годината Ер Франк-Ка Ел Ем е на червено с 957 милиона евро, от които 348 милиона свързани с провизия за преструктуриране, свързана с план за доброволно напускане на служители, посочва групата.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed