28 Март 2024

Вие сте тук

Летни прогнози: Украйна може да стане изненадата на сезона

27.03.2014

Ръст на туристите в България през предстоящия летен сезон прогнозират представителите на туристическия бранш по Черноморието.

 

Според Христо Чапкънов, управител на няколко хотела на Слънчев бряг, през лятото ще има спад на немски и скандинавски туристи. Този спад обаче ще се компенсира с ръст на туристи от Полша, Чехия, Унгария, Румъния. По отношение на руския пазар е по-трудно да се направят прогнози.  Броят на туристите от Русия би намалял, ако се изпълни някоя от следните три хипотези:

 

  • Налагане на визови ограничения за руски туристи от страна на Европейският съюз
  • Военни действия на територията на Украйна
  • Непремерени изказвания на наши държавници по повод Русия,

 

Той пояснява, че тъй като всички туристи от Русия и Беларус, които не ползват самолет, преминават през територията на Украйна, евентуални военни действия ще преустановят автобусният транспорт, който от миналата година е доста засилен. Самите украинци също ще се боят да пътуват, ако е нестабилна и опасна ситуацията. „За съжаление, изказванията на наши политици по повод Русия започнаха и би било добре да спрат до края на тази седмица, с което се надявам всеки от тях да си е изпълнил съответните ангажименти към даденото посолство“, казва хотелиерът.

 

Ако всичко се нормализира до края на април, той прогнозира, че Украйна ще е изненадата за това лято, следвана от Русия.  Ако  това обаче не се случи,  изненадата ще е с отрицателен знак, предупреждава Христо Чапкънов.

 

Представителите на туристическия бранш на северното Черноморие нямат опасения за предстоящия сезон независимо от кризата между Русия и Украйна, е станало ясно на заседание на обществения съвет по туризъм, съобщи пресцентърът на община Варна.


Оптимизъм за успешен сезон дава и информацията, предоставена от летището и Морската гара в града.  45 авиокомпании вече са заявили желанието си за извършване на чартърни полети от и до летище "Варна".  До края на април се очакват заявки от още 10., като изненадата е, че през този летен сезон ще бъдат  реализирани със 100 полета повече от и до Германия. Няма спад в броя на полетите от и до Русия и Украйна, е коментирал директорът на летище "Варна" Димитър Костадинов, цитиран от пресцентъра на общината.


Информацията от Морската гара е, че тази година очакват възстановяване на обема на круизите, който претърпя спад през миналия летен сезон. Разчетите са за 20-25 туристически лайнера, които ще докарат средно около 12 000 туристи.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed