28 Апр. 2024

Вие сте тук

Ледена църква привлича поклонници в Румъния

03.02.2015

 

Високо в планините на Румъния свещеници осветиха църква, направена изцяло от лед, която е забележителна както с архитектурния си стил, така и като място на религиозна толерантност, съобщиха световните агенции.


Строители за поредна година изградиха Ледената църква, до която се стига само с кабинков лифт на 2000 метра над морското равнище. Водата от езерото Баля, на 300 км северозападно от Букурещ, бе благословена от свещениците. Големи парчета лед бяха нарязани с електрически трион и слепени с вода и сняг за строежа на църквата.


Конструкцията е висока 6 метра, дълга 14 метра и широка 7 метра и е копие на стара църква в Трансилвания. Православни, католически и протестантски духовници отслужиха в църквата служби тази седмица.


"Ние сме под вода, заобиколени сме от вода. Нека това бъде за нас място за молитва, нека бъде място, където хората идват с желание", каза румънски свещеник след служба, на която присъстваха над дузина вярващи.


През последните няколко години всяка зима Ледената църква се строи и освещава наново. В нея се извършват кръщавки и венчавки.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed