03 Май 2024

Вие сте тук

Консулът на Русия Юрий Соловьов: въпреки ръста България все още е подценена от руските туристи

22.06.2011

Туристопотокът от Русия към България е нараснал с 30-40% от началото на годината, съобщи Интерфактс, позовавайки се на консула на Руската федерация в България Юрий Соловьов.

По думите му руските туристи все по-активно посещават в България, като през последните 5 години броят им се е удвоил.

„Ръстът е стабилен поради доброто съотношение между цени и качество. Пътуват най-често семейства с деца и младежи. В България има отлични възможности за почивка на деца. Българските курорти задължително разполагат със спасители, които не само следят за сигурността на туристите, но и правят профилактика на нарушенията, свързани с къпане в морето, казва той“. Въпреки това по думите на консула България все още е подценена от руските туристи дестинация.

Тук хората могат да идват не само заради плажовете, но и заради забележителностите. Само паметниците, свързани с руско-турската и Втората световна война, които са под закрила на държавата, са над 100. В България има възможности за обиколен, гастрономичен и балнеотуризъм, посочи дипломатът.

По данни на Федералната агенция по туризъм през 2010 г. България е посетена от близо 268 хил.- туристи или с 25% повече, отколкото през 2009 г. От януари до март 2011 г. над 20,5 хил. руски граждани са били в България.

Според представител на „Солвекс травел“, цитиран от Интерфакс, броят на руските туристи рязко е нараснал в морските курорти. Например в Албена те са турист номер едно вече четири години подред, изпреварвайки традиционно най-многобройните туристи от Германия.

За нарастването на популярността на българските хотели допринася и системата all inclusive, която е предпочитана от руските туристи. В някои курорти са безплатни чадърите и шезлонгите на плажа, както и престоят на деца до 12 годишна възраст, нерядко в цената на пакета е включено и ползването на велосипед и някои спортове, затова българските хотели стават все по-предпочитани, посочват от Солвекс.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed