02 Май 2024

Вие сте тук

Кока Кола и Пепси Кола променят формулата на напитките заради опасения, че могат да предизвикат рак

09.03.2012

Компаниите Coca-Cola Co. и PepsiCo Inc промениха рецептите на емблематичните напитки заради твърденията, че една от техните съставки може да предизвика рак, съобщи РИА „Новости“, цитирайки Си Би Ес Нюз.

Причината е, че според американски учени в състава на напитките Кока-кола, Пепси-кола и Dr Pepper присъства оцветител, който според изследователи е причинил онкологичних заболявания при опитните мишки.

Нов закон, приет в щат Калифорния, обаче задължава производителите да индикират на етикетите, че продуктите, съдържащи определена концентрация от оцветителя, имат заплаха от рак.

 

Въпреки че напитките съдържат значително по-малко от критичното количество вещество, двете компании са предпочели да променят рецептата на напитките.

В момента напитката, изготвена по новата рецепта, може да се купи само на територията на щата Калифорния, но в бъдеще нововъведението ще се разпространи за цялата страна.

 

Междувременно в останалите държави ще се продават традиционните Кока-кола и Пепси-кола.

Представител на администрацията контролираща храните и лекарствата в САЩ FDA съобщи, че заплахата от рак е преувеличена. "Потребителите трябва да изпият над 1000 кена кола дневно, за да получат дозата, която по време на изследването е предизвикала рак при гризачите", се казва в изявлението.
Тайната за производството на Кока-кола, изобретена от американския фармацевт Джон Пембъртън, се пази като очите. Предполага се, че оригиналната рецепта се намира в сейф в град Атланта, щат Джорджия. Още една вредна съставка за здравето, която се е съдържала в напитката, е премахната още през 1903 г. Става дума за кокаина.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed