27 Апр. 2024

Вие сте тук

Клуб на българската авиация откри Летище София

06.11.2014

Клуб на българската авиация с експозиция отвори днес Летище София. Инициативата за създаването му е на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Летище София, Асоциацията на българските авиокомпании, ДП „Ръководство на въздушното движение”, Съюза на ветераните от българската гражданската авиация и Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България.

 

Зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров откри клуба заедно с неговите създатели и поздрави многото ветерани, дошли да отбележат събитието.

 

За идеята и целите на учредителите говори изпълнителният директор на Летище София Христо Щерионов: „Идеята ни за създаването на клуба е бивши и настоящи колеги да имат място, на което да се срещат, да разговарят и да обсъждат това, което ги вълнува, а експозицията ще е по-различна от традиционните на авиационна тематика. Ще представяме на ротационен принцип експонати от всички дейности, свързани с цялостното авиационно обслужване”.

 

На събитието беше представена книгата „Четирима братя и едно небе” за авиационното семейство Стаменкови.

 

Деца от две столични детски градини представиха своя изложба от рисунки „Мечтая да летя”. „Тяхното присъствие тук, заедно с ветераните от българската авиация, олицетворява приемствеността между поколенията, което е и голямата цел на общото ни начинание.”, каза Христо Щерионов и даде благодарствени грамоти за участие в събитието на директорките на градините и много подаръци на децата.

 

На събитието бе представена книгата на Андон Андонов - „Четирима братя и едно небе” за авиационното семейство Стаменкови.

 

Клубът на българската авиация се намира в старата сграда „Пристигане” на Терминал 1. Специализирана библиотека предлага албуми със снимки от важни моменти за авиокомпания „Балкан”, както и книги и списания на авиационна тематика.

 

В експозицията са представени различни предмети от различни авиационни дейности. Фотостена с уникален снимков материал представя важни моменти от историята на българската авиация. Изложени са знамената на Транспортно-авиационно българо-съветско общество (ТАБСО), знамето на първия випуск летци за Гражданската авиация. Сред експонатите е радиостанцията, с която е воден първият полет на гражданската авиация през 1947 г.

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed