02 Май 2024

Вие сте тук

Как да изберем вино за празниците

23.12.2011

 

Виното е напитка, която е добре позната и обичана от голям брой хора. С течение на годините, консумацията на вино става все по-популярна.  Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ) съветва как да се избере виното, което няма да разочарова потребителите за празниците.

Изборът на правилната бутилка вино, ако не познавате добре вината, може да бъде нещо като минно поле с този голям избор на разположение. Ако не знаете много за вината, не се подвеждайте по оферти или дизайн на бутилката, а по-добре отделете няколко минути в събиране на информация, която може да разшири възможностите за опит. Когато търсите вина, отделете време за да прочетете етикетите, които съдържат голямо количество информация, като:

  • Година на производство
  • Категорията на продукта (трапезно;регионално;качествено вино)
  • Съдържание на алкохол
  • Реколта
  • Производител или лицето което е извършило бутилирането
  • Обем на опаковката

Различните вина допълват различните храни, така че, ако купувате вино, за да придружава хранене, то е препоръчително да се направи малко проучване, за да определите кои вина се комбинират най -добре с храната, която ще консумирате.

Изпълнителна агенция по лозата и виното препоръчва на потребителите да купуват вина от утвърдени винопроизводители и търговци.Риск за здравето е закупуването на вино и продукти от съмнителни търговски обекти. ИАЛВ напомня, че е забранена продажбата на наливни вина.

В случай, че потребителят се усъмни в качеството на закупеното вино, ИАЛВ съветва да запазите касовата бележка и оригиналната опаковка на продукта с пълно съдържание и да подадете сигнал до ИАЛВ на телефон: 02 9708 111 или на e-mail: sofia@eavw.com.

ИАЛВ приема Вашите сигнали свързани с предлагането, произхода на продуктите, документацията и съдържанието. Нарушителите ще бъдат санкционирани от компетентните и контролиращи органи на Република България, съгласно разпоредбите на националното законодателство.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed