13 Май 2024

Вие сте тук

Кабинетът позволи изграждането на стълбове за лифтове и влекове в горски територии

28.12.2011

Правителството прие на заседанието си днес промени в Закона за горите и ще предложи проектозакона за гласуване на Народното събрание, съобщи БТА.

 

Промените предвиждат, че освен за стълбове за въздушни електропроводи, право на строеж върху поземлени имоти в горски територии, без промяна на предназначението на територията, ще се учредява и за изграждане на стълбове за лифтове и влекове.

 

Промените се правят не, за да обслужват определена фирма, а за да облекчат условията за туризъм и за правене на бизнес във всички ски курорти, каза пред журналисти в Министерския съвет министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Според еколозите обаче промените обслужват интересите на компанията "Витоша ски", която стопанисва пистите и лифтовете на "Алеко". Фирмата спря лифтовете точно в началото на зимния сезон и постави ултиматум за промени в закона, за да ги пусне отново.

Промените в Закона за горите спестяват над 50 млн. лева на офшорни оператори в скитуризма, е становището на природозащитната коалиция "За да остане природа в България" по този повод. 

В сега одобрените промени за пореден път се предлага строителството на скиписти и лифтове в горите да става без промяна на предназначението на територията и съответно без плащане на такса за изключване на земята от горския фонд, отбелязват екоактивистите. Според тях това ще лиши държавата от десетки милиони левове приходи. Предложените изменения дават и законови вратички за застрояването на Витоша - най-старият природен парк на Балканите, отбелязват те.

Категорично неприемливо е за България, която търпи огромни критики в областта на правовия ред, да погазва изискванията на закона в резултат на натиск от една частна фирма - собственик на съоръженията в скизоната "Алеко" в Природния парк "Витоша", се посочва още в становището им. Чрез спиране на лифтовете, работили включително и през ноември, "Витоша ски" АД цели за създаде обществено недоволство, което да бъде използвано в подкрепа на исканите от дружеството промени.

Предложената промяна в Закона за горите ще облагодетелства не само "Витоша ски" АД, но и всички инвеститори в скикурорти в горските територии на Стара планина, Рила, Родопите и Пирин, смятат защитниците на природата. Според техни изчисления "скандалното премахване на процедурата за промяна на предназначението на горите ще спести на инвеститорите над 50 милиона лева за застрояването на не по-малко от 10 000 дка гори със скиписти и лифтове". Това представлява схема за държавна помощ, която е недопустима в Европейския съюз и ще доведе до нова наказателна процедура срещу България, отбелязват те.

Ако тези поправки в Закона за горите бъдат приети, това ще бъде ясен знак за инвеститорите в други проекти като голф-игрища или алтернативни енергоизточници да подадат заявка за още промени на Закона за горите в ущърб на държавния и обществен интерес, прогнозират от коалицията.
В параграфи на законопроекта са заложени допълнителни загуби за държавния бюджет и пълно незачитане на обществения интерес, които поощряват учредяването на вещни права и продажбата на държавна собственост без търг при нарушаване правилата на конкуренцията, твърдят природозащитниците. Това ще доведе не само до загуба на нови 20 милиона лева, но и ще постави закона в смешното положение дългосрочните наеми на горски територии да стават на базата на търг, а продажбата и учредяването на вещни права да се правят без търг, посочват те.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed