01 Май 2024

Вие сте тук

Италиански археолози откриха «Вратите към Ада»

03.04.2013

„Вратите към Ада“ се намират в югозападната провинция на Турция. Това съобщиха италиански археолози, цитирани от Antalya Today, след разкопки на храм на бог Плутон, владетел на подземното царство на мъртвите, в Памуккале, Турция. Там била намерена пещера, която според древните текстове някога била запълнена с отровен газ.

 

Според археолозите пещерата, известна като Вратите на Плутон, се смятала за вход в отвъдното в гръцко-римската митология.

 

Откритието е направено от археолози от университета в Саленто, които открили плутоний, когато възстановявали пътя на термалния извор. Това е същият извор, който създал прочутите белоснежните тераси в Памуккале, и той води начало от пещерата.

 

Учените открили много древни руини. Предположението им е, че сградите са били разрушени от земетресение. Намерени са и останки от храм, басейн и стъпала, разположени над пещерата. Всичко това съответствало на описанието на „Вратите към Ада“ в древните ръкописи.

 

Застанали на стъпалата, хората могли да наблюдават свещените обреди. До самата пещера можели да доближат само жреците. По време на разкопките археолозите нагледно се убедили, че пещерата е смъртоносна. Няколко птици, които искали да се стоплят, загинали от изпаренията от нея.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed