30 Апр. 2024

Вие сте тук

Инвестицията в енергийно ефективно осветление е с висока норма на възвращаемост

22.11.2011

Инвестирането в енергийно ефективно осветление спестява между 30 и 50%, което прави подобни проекти изключително изгодни. Това каза заместник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на откриването на форума „Публично осветление“, организиран от Столичната община и Асоциацията за развитие на София в рамките на проекта „PLUS: Стратегии за публично осветление за устойчиви градски пространства“. На официалното откриване присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Темата на форума е изключително актуална и в светлината на новата директива за енергийна ефективност, която се обсъжда в рамките на съвета на ЕС в момента. Тази директива по категоричен начин потвърждава целите, които нашата страна си е поставила за изпълнение до 2020 г. в сферата на енергийната ефективност, допълни зам. министър Добрев. Проектодирективата въвежда много сериозни изисквания по отношение на публичната инфраструктура, сред които общинските сгради да се модернизират всяка година, да се закупуват единствено продукти с много висок коефициент на енергийна ефективност и други. След като тази директива бъде приета в ЕС и транспонирана в България, общините ще трябва задължително да подменят осветлението си с енергийно ефективно, подчерта заместник министър Добрев.

Той запозна участниците във форума с възможностите за финансиране на общински проекти за енергийно ефективно осветление по линия на Международен фонд „Козлодуй“. В момента такава процедура е отворена и се извършва оценка на търсенето. То трябва да провери проектната готовност на общините и да избере приоритетите, по които ще се кандидатства за финансиране от фонда, информира Добрев. До края на януари предстои да стартира същинското набиране на проекти.

Община София вече има проектна готовност и се надявам, че и други общини ще се възползват от тази възможност, заяви заместник министър Добрев. Според него смяната на уличното осветление с енергийно ефективно ще има и далеч по-значими резултати, които надхвърлят спестяването на енергия – намаляване на престъпността, по-малко жертви на пътни произшествия и други.

По време на форума „Публично осветление“ бяха обсъдени възможностите за прилагане на добри европейски практики и съвременни тенденции за използване на интелигентно осветление. Акцент бе и намаляването на въглеродния отпечатък чрез въвеждането на енергоефективни осветителни тела.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed