03 Май 2024

Вие сте тук

Изложбата Дърво с корен вече е в Стара Загора

03.11.2011

Изложбата „Дърво с корен”, посветена на едноименния конкурс на Фондация „ЕкоОбщност” беше открита вчера в Стара Загора. Паната ще са изложени в сградата на Община Стара Загора през целия месец ноември 2011 г. В експозицията са включени фотопана със снимките и историите на 15 от миналогодишните участници в конкурса. Сред представените дървета са победителят в „Дърво с корен 2010” – чинарът в с. Гърмен, обл. Благоевград и отличените в допълнителните категории „Млад природолюбител” (бадемът в ОУ „Пенчо Славейков”, гр. Димитровград) и „Дърво в опасност” (чинарът в парк Бедечка, гр. Стара Загора и дъбът в м. Картала, с. Аврен, обл. Варна).

Тази година се провежда второто издание на конкурса „Дърво с корен” в България. В началото на декември на церемонията по награждаване ще стане ясен и победителят за 2011 г. Дървото ще получи специализирана грижа, която да стабилизира и подобри състоянието му. То ще се включи и в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2012”.

Инициативата „Дърво с корен” е част от проекта European Tree of the Year, организиран от Фондация „Партньорство”-Чехия, с подкрепата на Държавния фонд по околна среда и Министерството на околната среда на Република Чехия и под патронажа на еврокомисаря по въпросите на околната среда Янез Поточник.

Основната идея е да се привлече вниманието на хората към тяхното природно наследство и богатство, към околната среда, която обитават съвместно. Конкурсът, по простичък и разбираем начин, повдига въпросите за проблемите на околната среда, загубата на биоразнообразие и необходимостта от съвместни усилия, за да бъдат те преодолени. Чрез него се популяризират не само красивите и харизматични дървета, но и общностите, които милеят и се грижат за своята природа и съхранението й.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed