07 Май 2024

Вие сте тук

Златни тракийски съкровища ще бъдат представени утре в Брюксел

10.10.2011

Изложбата "Съкровища от България. Златото на тракийските воини" ще бъде открита на 11 октомври в Брюксел, в присъствието на министър-председателя на България Бойко Борисов, председателя на Европейския парламент Йежи Бузек, министъра на културата Вежди Рашидов, комисаря за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева и други официални лица, съобщи пресцентрът на Министерски съвет.

Проявата се организира от Министерството на културата със съдействието на евродепутата Емил Стоянов, който е и инициатор на идеята за изложбата.
Eкспозицията има за цел да популяризира огромния потенциал на българското културно наследство, като демонстрира нашия принос в европейската културна съкровищница, се отбелязва в съобщението.

За първи път пред чуждестранна публика ще бъдат показани експонати от разкопките край с. Тополчане. В изложбата участват Панагюрското и Боровското съкровища, експонати от Рогозенското съкровище, както и образци на античното изкуство от Чернозем и Златиница.
За изложбата са подбрани съдове от празнични сервизи, бойни снаряжения и конски амуниции, общо над 100 експоната от фондовете на шест музея - от Националния исторически музей в София и от регионалните археологически музеи в Пловдив, Сливен, Враца, Русе и Ловеч.
С решение на Министерския съвет беше отпусната държавна гаранция за изложбата.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed