02 Май 2024

Вие сте тук

За Коледа купете елха, която можете да отглеждате целогодишно в дома си

16.12.2011

Съветите на WWF как да направим празниците „по-зелени”


 

Покупката на елха безспорно е центърът на коледните приготовления. Не е задължително обаче сдобиването с този прекрасен елемент от празника да стане за сметка на природата, припомнят от международната природозащитна организация WWF.

 

Най-важното е да изберете дърво в саксия, а не отсечено. То може да бъде купено изгодно от лицензиран разсадник. В България има близо 200 такива места, където можете да намерите своето дръвче (за пълен списък вижте http://www.nug.bg/registry/lang/1/page/10/suppliers_comp).

Ако не разполагате с време да отидете до съответното горско стопанство, можете да купите дръвчето и от търговците във вашия град. Важното в такъв случай е да се уверите, че произходът му е легален, т.е. то не е резултат от бракониерство. Изискайте документ, който да доказва покупката (например фактура).

 

Най-често срещаните коледни дръвчета в България са бяла ела, обикновен смърч, бял и черен бор. По-редки са дуглазката ела, кедърът, сръбският и сребристият смърч, които са чужди видове, но се произвеждат и в българските разсадници. Имайте предвид, че много от предлаганите на пазара коледни дръвчета (особено в големите вериги и в цветарските магазини) са произведени извън страната и не са адаптирани към местните условия, поради което е твърде възможно да не оцелеят след засаждане.

 

Другият важен въпрос е как да съхранявате вашето дръвче така, че да бъде годно за засаждане през пролетта. Елхата не бива да прекара в дома ви повече от две седмици. През това време тя трябва да се полива редовно и да се държи далеч от радиатори, печки и други източници на топлина. След този период изнесете дръвчето на балкона.

 

Най-подходящото време дръвчето да бъде засадено навън е в края на февруари или началото на март. Важно е да изберете къде точно да стане това. Засадете го в двора, пред блока или в парка на определените за това места. В никакъв случай на засаждайте дръвчето в планината или в защитена територия – привнасянето на чужди видове има негативен ефект върху местната растителност.

 

Aлтернативен вариант е да изберете дърво, което може целогодишно да се гледа у дома. Подходяща е например стайната ела (т.нар. араукария). Тя е с меки, дълги до сантиметър и половина иглички и обича хладните и светли помещения и редовното поливане. Лятото може да бъде изнесена на сенчест балкон.

 

И още:

 

  • Изпрати поздрав за празниците

Поздравителните картички са неизменна част от празника. Съветваме ви да изберете електронни или такива, изработени от рециклирана или FSC сертифицирана хартия.

 

  • Украсата

Избягвайте пищните декорации от електрически коледни лампички. Вместо това, можете да изработите украсата си сами, като ангажирате цялото семейство. Какво по-хубаво от още един повод да сте заедно?

  • Подаръците

Има ли нещо по-хубаво от подарък, изработен специално за любимия човек от вас? Ако искате да сте наистина оригинални – посетете нашата страница на адрес http://wwf.bg/donate/ и научете как можете да дарите от името на приятел или близък за опазването и възстановяването на места, където се срещат рис, лалугер, пеликан или морски орел, и така да направите необикновен подарък.

 

  • Празничната трапеза

Изберете за трапезата си продукти с български произход – така ще съдействате за намаляване на вредните емисии от транспорта на храните.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed