26 Апр. 2024

Вие сте тук

Застраховката "професионална отговорност" на туроператора става процент от оборота

27.09.2011

Туристическият бранш и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма обсъждат възможността застраховката професионална отговорност в туризма да стане процент от оборота на фирмите. В този случай оборотът трябва да се контролира или чрез клетвена декларация, или чрез заверка от одита, по този начин фирмите ще носят отговорност. Това каза Донка Соколова, председател на Българската асоциация на туристическите агенции. Сега в ресорна наредба се предвижда, че при оборот над 1 млн.лева застраховката да е 200 000 лева. Според Соколова наредбата може да се промени по всяко време, защото е приета с постановление на правителството.

Необходимо е в нормативната база да се дорегламентира професионализмът на служителите в туроператорските фирми и туристическите агенции, каза Нели Сандалска, заместник-председател на БАТА. Според нея и в момента има законови гаранции, които защитават правата на потребителите, и това са изискванията за лиценз и застраховка, които всяка туристическа фирма трябва да постави на видно място.

Според ресорния заместник-министър Иво Маринов високият таван на застраховките не е гаранция за потребителите. Той даде за пример случая със закъсалите в България руски туристи, въпреки че за руските туроператори таванът е 1,5 млн евро. Проблемът според него не е само в сумата, а в механизмите, които трябва да се задействат, за да бъдат върнати туристите в мястото, откъдето са тръгнали. Той припомни, че изискванията, поставени към туроператорите в българското законодателство, са същите, както и в много други европейски страни - например, Естония, Белгия, Чехия, Словакия, Австрия, Германия, Холандия, Малта, Словения и Испания.

За пръв път в България се случва подобно застрахователно събитие, каза Маринов, визирайки българските туристи, изпратени на почивка в Анталия и Кипър от "Алма Тур", които бяха върнати с полет на друг туроператор. Този случай според него дава възможност да се направят необходимите изводи и да се прецизира механизмът за действие в подобни ситуации.

Преди да правим промени в нормативната база, трябва да проучим практиката в други държави, смята Нели Сандалска. Според нея моментът е благоприятен да се проучат чуждите законодателства и практики. Проблемът е в необходимостта от по-високи санкции за нарушителите и по-стриктен контрол от страна на държавата, подчерта тя.

 


THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed