05 Май 2024

Вие сте тук

Започват проверки за спазването на ограниченията за тютюнопушене

14.02.2011

THExperts

Проверка за спазването на ограниченията за пушене на обществени места започва здравното министерство.   До 18 март инспекторите ще обикалят ресторанти, барове, хотели, гари, летища в цялата страна, съобщиха от ведомството.

Целта е да се установи дали се спазват новите правила, които влязоха в сила в края на миналата година. Според тях пушене на закрито в заведения, хотели, административни сгради, транспортни средства, офиси се допуска, само ако това става в обособени помещения, изолирани с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати. Освен това местата за пушене трябва да са по-малки от площите, в които то е забранено, както и да има модерна механична вентилация.

Едно от изискванията е на вратите да има специални табели, показващи, че помещенията са за пушачи, както и че пребиваването на младежи до 18 години в тях е забранено.

В заведенията за хранене и развлечения с площ по-малка от 50 кв. м собственикът трябва да избере дали ще се пуши или не и да постави съответната табела на входната врата.

Обобщените данни от проверката ще бъдат готови до 25 март. Санкциите за нарушителите по Закона за здравето за едноличните търговци са от 300 до 1500 лв., а за юридическите лица - от 500 до 10000 лв. Гражданите също могат да бъдат глобени с между 50 и 300 лв.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed