10 Май 2024

Вие сте тук

Забравен паметник на Колю Фичето ще бъде възстановен във Велико Търново

23.11.2011

Храмът "Св.Св.Константин и Елена", изоставен паметник на архитектурата, който е сред шедьоврите на възрожденския майстор Кольо Фичето, ще бъде възстановен по съвместна инициатива на местната Строителна камара, община Велико Търново и Светата Великотърновска митрополия. За това се споразумяха кметът Даниел Панов, Великотърновския митрополит Григорий и председателят на камарата Стоян Стоянов.

Предвижда се на първо време да бъде реставрирана и укрепена фасадата на храма, а за вътрешните реставрационни работи ще се кандидатства с проект пред Министерството на културата, обясни кметът Даниел Панов. Първите реставрационни работи са започнали през 80-те години на миналия век, но поради обстоятелството, че документите за собственост на църквата са били унищожени, обектът е изоставен в продължение на близо 30 години.

Възстановителните работи ще могат да продължат, след като наскоро Великотърновската митрополия получи нотариален акт за собственост върху паметника, който е част от архитектурното наследство на България, каза митрополит Григорий. Според специалистите при изграждането на храма, известен още като църквата с въртящите се колони, майстор Кольо Фичето съчетава традиционни елементи на българската възрожденска архитектура с новаторски идеи. Според летописите, църквата, осветена на 7 октомври 1873 г. от първия български митрополит Иларион Макариополски, заема важно място в живота на търновци преди Освобождението. В нея през 1858 г. е било седалището на Градската община, която е първият действащ орган за местно самоуправление преди възстановяването на българската държава.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed