04 Май 2024

Вие сте тук

Желязната църква "Свети Стефан" в Истанбул се затваря заради ремонт

22.08.2011

Българският православен храм "Свети Стефан" на брега на Златния рог в Истанбул, известен още като Желязната църква, сe затваря за посетители заради основен ремонт и реконструкция на сградата и целия църковен комплекс, съобщи БТА.

Материалите за ремонта вече са доставени и след Рамазан байрам, който свършва на 2 септември, строителите ще започнат работа. Ремонтът се финансира от истанбулската голяма община, общината Фатих и окръжната администрация на Турция. За него са осигурени 2 млн. и 500 хиляди турски лири, което се равнява на около 1 млн. и 200 хиляди евро.

При реставрацията се предвижда да бъдат подновени извитите части на покрива, както и да се отстранят повредите на основния корпус. Освен това ще бъдат почистени замърсените и потъмнели части на конструкцията отвътре и отвън със специални химикали, а липсващите орнаменти ще бъдат подновени с точни копия. Ще бъдат обновени и външните части на църковния комплекс.

Българската църква в неоготически стил е построена изцяло от железни елементи. Храмът тежи 500 тона, като парчетата са направени във Виена и са били транспортирани отначало по река Дунав до България, а оттам през Черно море до Истанбул. Дори вътрешните колони в храма, които приличат на мраморни, са от желязо.

Построяването на храма е разрешено от султан Абдул Азиз, който с ферман от 5 март 1870 г. дава право на българската общност в Истанбул да си построи собствена църква, а освещаването й става на 8 септември 1898 г.

Преди време "Свети Стефан" бе обявена за най-красивата църква в Турция.

Има идея Турция да предложи включването на "Свети Стефан" в списъка на ЮНЕСКО на световното историческо наследство, а от българска страна да бъде предложена Джумая джамия в Пловдив.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed