10 Май 2024

Вие сте тук

Елена ще привлича с поклоннически и кулинарен туризъм

14.12.2011

Община Елена подготвя проект за развитие на поклонническия туризъм, с който ще кандидатства като водеща пред оперативната програма на ЕС „Регионално развитие”, съобщи регионалният вестник "Борба".

По  програмата ще кандидатстват три общини - Елена, Златарица и още една, която засега не е уточнена, е заявил  новият кмет Дилян Млъзев.

Ще се работи в две насоки - развитие на поклоннически туризъм на базата на Марянския,  Буйновския, Къпиновския, Плачковския и Килифаревския манастири.

 
Второто направление е кулинарно-дегустационният туризъм и местните деликатеси. Основни атракции ще са еленският бут, еленският пчелен мед, еленската традиционна сливова ракия, виното от арония и т.н. В Златарица пък имат вече традиции, така че тяхната градинарска чорба, туршия и т.н. са гарант за атрактивността на идеята.

 
Проектът е насочен към разработване на такъв продукт, както и промотирането му в национални, регионални и международни изложения. Крайният срок за кандидатстването пред ЕС е 15 март следващата година. Очакваното  финансиране е от 200 до 500 000 евро. В проекта ще бъдат включени и природните дадености, които в Елена и Златарица са много близки като географско положение и възможности за туристически маршрути.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed