02 Май 2024

Вие сте тук

Египет губи 27 млн долара дневно заради отлива на туристи

28.02.2011

THExperts

 Тишина и спокойствие царуват около гробниците на фараоните. Площадът пред пирамидите, изпълван всекидневно от десетки хиляди туристи, днес е опустял. Няма никой освен няколко десетки египтяни. И това е отражението на кризата върху туристическия отрасъм на Египет, разказва Euronews.

Туризмът е най-важният източник на приходи за страната, чийто дял е 11% от БВП Египет. Два милиона египтяни се прехранват изцяло от туризъм. Всяко десето работно място е свързано с обслужването на туристическата индустрия. Затова е разбираемо притеснението на хората, загубили възможност да печелят.

През 2010 г. Египет е посетен от 15 млн туристи, които са основни купувачи в магазините за сувенири, които днес са празни. След революцията туристите напуснаха Египет заради опасенията за своята безопасност и комендантския час.

В Кайро хотелите и ресторантите на брега на Нил пустеят. Властите на страната пресмятат загубите. „Според предварителните данни ежедневните загуби са между 25 и 27 млн долара. Ако ги умножим на броя на дните, ще стане ясно, че загубите са огромни. Хотелите са пълни едва на 5-10%“, разказва пред телевизията Амр Ел Езаби, шеф на туристическото ведомство на Египет. Той дава за пример, че в Шарм ел Шейх към 25 януари 75% от хотелите са били заети, а към 11, когато Мубарак подаде оставка, почти 90% от стаите в хотелите са празни.


Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed