02 Май 2024

Вие сте тук

Европейският съюз създаде механизъм за въвеждане на визи за гражданите от Западните Балкани, в случай на необходимост

14.12.2011

Правителствата на държавите членки на Европейския съюз ще имат възможност да възстановят бързо изискванията за визи за гражданите от Западните Балкани, в случай че има изненадващ наплив от имигранти. Това предвиждат одобрени вчера нови правила, предаде агенция Ройтерс.

Решението на вътрешните министри от ЕС в Брюксел се отнася до опасенията от рязко увеличаване на броя на бежанците от източните европейски държави, повечето от които са от ромското малцинство, и отразява по-широките опасения в Европа по отношение на имиграцията.

В момента повечето граждани от Балканите могат да пътуват без визи в европейската Шенгенска зона. Това доведе до рязко увеличаване на броя на молбите за убежище в някои западни европейски държави, най-вече в Германия, Белгия, Люксембург и Швеция.

Новите правила ще осигурят възможност за лесна отмяна на безвизовия режим за определени държави. Сега този процес отнема години.
"Ако има злоупотреби, ще бъде по-лесно за Съвета (на европейските правителства) да действа. Имахме нужда от инструменти, които да осигурят възможността да се радваме на визовата либерализация по справедлив начин", посочи официален представител от ЕС.

Европейският парламент все още трябва да обсъди и да гласува мерките.

Новите правила отразяват увеличаващите се опасения в Европа по отношение на имиграцията, независимо дали става въпрос за легална, нелегална или за търсещите убежище, тъй като избирателите се опасяват от допълнителна тежест за ограничените национални бюджети.

Европейските правителства осигуриха безвизов режим за гражданите от Босна и Херцеговина и Албания в края на 2010 г., а година преди това за държавите Сърбия, Черна гора и Македония, за да популяризират стабилността на Балканите.

ЕС придвижва споразумения за безвизов режим с Молдова и Украйна, но поставя условия за сигурността на документите, с които се пътува, и за справянето с нелегалните имигранти.

В четвъртък се очаква ЕС и Русия да обявят подобна пътна карта по отношение на безвизов режим с Русия.

Отделно европейските правителства се споразумяха вчера да приемат Лихтенщайн в Шенгенската зона. Малката държава ще преустанови граничните проверки със своите съседни страни на 19 декември.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed