27 Апр. 2024

Вие сте тук

Европейските регламенти - предизвикателство за българския туризъм

04.12.2013

Приетият през октомври тази година от  Европейския съюз Регламент 201124 ще разкрие нови възможности пред българската туристическа  индустрия. Благодарение на него огромна част от страните членки на ЕС с висок стандарт на живот ще могат да аутсорсват дейности по рехабилитация, медицинско обслужване, почивка, санаториално лечение в България. Това каза заместник-министърът на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев. Той участва в дебат на тема „Реиндустриализацията на Европа – мит или реалност“ в София. 

 

 Той поясни, че става въпрос за глобален ресурс от порядъка на около 90 млрд. евро, с който оперират техните здравни каси. „Говорим за индустрия, която може да излее златен дъжд върху България. Дали обаче България е подготвена за това предизвикателство, попита зам.-министър Ботев. Имаме нужда от подготвени и квалифицирани кадри, лекари с езикова подготовка, диетолози, физиотерапевти, кинезитерапевти, медицински сестри. Трябва не просто да ги създадем, но и да ги задържим в България, посочи той.

 

Според него администрацията трябва да търси отговори на въпроси, породени от растежа.  За половин година делът на туризма в брутния вътрешен продукт на България е скочил от 12.5 на 13.6% тази година, очакваме 7-милионния турист, както и 3 млрд. евро постъпления от отрасъла, припомни заместник-министърът. Необходими са обаче кадри, които да обслужват всички тези туристи, които очакваме. Голям проблем, с който бизнесът и администрацията трябва заедно да се справим, е и текучеството на кадри - близо 80% в сектора, подчерта още той.

.

Възможности в тази посока Ботев очерта в определението за туризма като „експорт на място“. „Ние до голяма степен решаваме въпроса с износа, ако можем да експортираме на място, да насочим съпътстващите отрасли – хранително-вкусова промишленост, битова химия, енергетика, транспорт, строителство, услугите. Те могат да обслужват крайният продукт, наречен туризъм. Развивайки ги, ние създаваме индустрия и работни места“, допълни още Бранимир Ботев. 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed