04 Май 2024

Вие сте тук

Европа в търсене на решение за онлайн залаганията

17.10.2011

 Какъв е европейският пейзаж на онлайн игралната индустрия? Засега твърде пъстър и фрагментарен, показват анализите на представители на гейминг асоциациите от европейските държави. По време на Четвъртата Иезточноевропейска конференция на игралната индустрия, която се състоя днес в столичния хотел Арена ди Сердика, те запознаха присъстващите с нормативната уредба в страните си, както и представите си какви промени трябва да се извършат.

Нормативната база за модерните залагания като интернет, мобилни и телевизионни игри беше в центъра на дискусиите на конференцията. Конференцията предшества изложението за свободното време, игралната и развлекателната индустрия, която ще се проведе от 18 до 20 октомври т.г. в Интер Експо Център.

Като цяло, няма противопоставяне на онлайн и офлайн операторите, посочиха участниците. В повечето държави се наблюдава законодателна равнопхоставеност на двата вида залагания, макар че има и държави, в които на

Онлайн залаганията се гледа като заплаха на традиционния игрален бизнес

Според Кристиян Паску, изпълнителен президент на Румънската игрална асоциация на организаторите и производителите (RGAOP), в страната му е възприета ограничителна стратегия, съобразно белгийския модел. Той предвижда да бъдат предоставяни лицензи за онлайн залагания само за оператори, които вече притежават и лиценз за наземни операции.

Според Йън Декорте, адвокат и юридически съветник в Koan Legal Strategies, проблемът с този модел е, че той вече е отречен от Зелената книга на Европейската комисия, чието официално издаване предстои през ноември.

В момента голяма част от онлайн играчите работят без контрол и извършват нелоялна конкуренция, казаха участници в конференцията.

За да бъде успешна и ефективна, игралната регулация трябва да балансира интересите на всички заинтересувани страни, като на първо място това са изискванията на крайния потребител – играча, както и да защити техните интереси, смята Хелмут Кафка, вицепрезидент на Европейската федерация на игралната и развлекателната индустрия (EUROMAT).

Окрупняване на бизнеса

се очервава в повечето европейски държави. Това се предопределя предимно от нормативните изисквания в отделните държави за минимален брой игрални автомати в една зала, за минимални инвестиции и пр. Като цяло тази тенденция не се оценява положително от бизнеса, главно поради факта, че с подобни изисквания от него отпадат представителите на малкия и средния бизнес.

Онлайн контрол

Според представители и на Унгария, и на България, държавата ще извършва строг контрол върху онлайн залаганията. Унгарското законодателство, което вече е прието, предвижда да бъде ограничаван достъпъп до сайтове на оператори, които не притежават национален лиценз. Нещо повече, ще им бъде забранена реклама и ще бъдат блокирани преводите на финансови средства до тях, каза Иван Немет от унгарската асоциация на игралната индустрия.

Подобно становище изрази и председателят на Държавната комисия по хазарта Калоян Кръстев, който заяви, че се разчита на българските специализирани служби от ГДБОП да се справят със забранените сайтове и да ограничават достъпа до тях посредством напредналите технологии.

Нито една държава не може да си позволи прекомерното разпространение на онлайн игрите и това се постига с рестрикции в закона, смята Хелмут Кафка. По думите му който твърди, че е възможно прихващане на комуникации и онлайн плащания, или не знае за какво става дума, или казва истината. Пред THExperts той заяви, че е опасно правителствата да взимат желаемото за действителност. Според него е жизненоважно за игралната индустрия да осигури необходимия баланс между традиционните игри и интернет, телевизионните и мобилните залагания. Понякога политиците, в желанието си да подчинят нещата на максимален контрол или да съберат възможнос най-много данъци, пренебрегват добре познатата реалност, че онлайн секторът много лесно се изплъзва от всякакъв контрол, тъй като с днешните технологични способи всяка форма на цензура може да бъде лесно преодоляна, подчерта експертът.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed