03 Май 2024

Вие сте тук

Допълнителни служители ще ускорят издаването на визи за България

09.05.2015

Допълнителни служители ще бъдат командировани  в консулските ни служби в Москва, Санкт Петербург, Киев, Одеса, за да се отговори на очаквания ръст на „last minute” записванията от Русия и Украйна. Там ще бъдат наети и местни лица, а с допълнителни експерти ще бъдат обезпечени и консулските ни отдели в Кишинев, Минск, Техеран, Бейрут, Астана, Тбилиси, Истанбул и Бурса, съобщи пресцентърът на Министерството на туризма.

 

За да осигури работата на тези служители, Министерството на туризма преведе 331 хил. лв. от бюджета си на Министерството на външните работи. Очакванията са подсилените екипи да осигурят бързо и безпроблемно обслужване на групи и индивидуални туристи и да спомогнат за стимулиране на нови записвания от споменатите региони.

 

Посочените консулски служби са в традиционни генериращи пазари за страната ни през  лятото или са с перспективи за развитие. По данни на НСИ през лятото на 2014 г. (юни-юли-август) България е посетена от около 480 хил. руски граждани и над 180 хил. украинци. Беларус е на девето място по брой чуждестранни туристи в страната ни с над 120 хил. души. Турция е осма, но е много перспективен за нас пазар и отчита ръст от 16% с близо 130 хил. туристи. Казахстан също бележи ръст от близо 10% с над 6 хил. туристи. Увеличението на ливанските туристи за този период е било 7% с над 3600 гости, а пазар Иран бележи 83% ръст с над 7500 души. През миналото лято у нас са гостували около 4600 грузински туристи.      

 

Обезпечаването на консулските служби с допълнителни служители е поредна стъпка на Министерството на туризма за преодоляване на очаквания спад от руски и украински туристи. Припомняме, че още в началото на месец февруари т.г. бе договорено с Министерството на външните работи да бъдат облекчени процедурите за издаване на визи за руските граждани. Паралелно с това се използват всички възможности за задълбочаване на сътрудничеството и увеличаване на туристопотока между България и Русия. Доказателство за това е и приемането на официалното представителство на България в Русия за асоцииран член на Асоциацията на руските туроператори (АТОР).

 

Всичко това вече дава резултат и по данни на туристическото ни представителство в Москва, руски туроператори отчитат, че се запазва положителната нагласа на местните клиенти към туристическите пътувания в България. Добър е интересът на руснаците към офертите за организиран детски и семеен отдих у нас, посочват от министерството.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed