28 Апр. 2024

Вие сте тук

Докато в Европа хотелите поскъпват, у нас те поевтиняват

12.09.2013

Най-популярните европейски дестинации отчитат повишения в цените на хотелите през септември. Начело на класацията е Мюнхен - родния град на Октоберфест, където цените са скочили със 72% в сравнение с миналия месец,  показват резултатите от последния хотелски ценови индекс на trivago.bg. В същото време в България хотелите поевтиняват.

 

България

 

hotel prices bulgaria september 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хотелите у нас отчитат спад в цените през септември, като средната цена на нощувка се е понижила със 17% в сравнение с предходния месец и с 8% за година. Най-осезаемите понижения в цените откриваме при черноморските ни дестинации, докато в столицата (123 лв.), Русе (106лв.), Пловдив (96 лв.) и Велико Търново (82 лв.) средните цени на нощувка отчитат леко повишение спрямо август. Най-скъпата българска дестинация в месечното изследване е курортът Албена, където средната цена за настаняване в двойна стая достига 147 лв.

 

Европа

През месец септември откриваме увеличения в цените на почти всички европейски дестинации,включени в ценовия индекс. Средната цена за нощувка в Мюнхен достига цели 415 лв. за двойна стая, което представлява повишение от 72% спрямо месец август. През септември ще се проведе традиционния за региона бирен празник Октоберфест, който привлича стотици посетители от страната и света. Италианската модна столица, Милано посреща своите гости не само с новите модни тенденции през есенната седмица на модата, но и с 52% поскъпване на средната цена на нощувка (364 лв. за двойна стая). Най-скъпият град в месечното изследване е Венеция, където цените достигат 548 лв. за настаняване на вечер в двойна стая (47% увеличение спрямо миналия месец).

hotel prices europe september 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хотелският ценови индекс на trivago.bg (tHPI - trivago Hotel Price Index) показва средната цена за нощувка в стандартна двойна стая в най-търсените европейски дестинации. За изготвянето на тази статистика се използват над 2 милиона ценови заявки дневно, генерирани от всичките 40 международни платформи включени към глобалната търсачка на trivago. Заявките за търсене на хотелско настаняване в период от един месец напред се съхраняват и така предлагат преглед към развитието на цените през бъдещия месец. Ценовите оферти, върху които се базира статистиката, са получени от стотиците онлайн туристически агенции и хотелски портала за резервации свързани към глобалната търсачка на trivago.

Ценовият индекс на trivago включва само най-търсените български дестинации с налични хотели във всички международни платформи за конкретния времеви период на изследването. Това ограничение се налага, тъй като събраните заявки за търсене и налични хотелски оферти трябва да предоставят достатъчно голяма база данни за правилното изготвяне на статистиката.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed