02 Май 2024

Вие сте тук

Директорът на Лувъра е в България, уговаря представяне на наши съкровища в Париж

14.07.2011

Стенописите от Боянската църква, Панагюрското и Варненското съкровища и Казанлъшката гробнита са част от най-интереснтите исторически и археологически паметници, които разгледа шефът на Лувъра Анри Лоарет, който бе на четиридневно посещение в България по покана на министъра на културата Вежди Рашидов.

По време на обиколката си експертите на най-посещавания музей в света са посетили част от най-интересните обекти в България.

"Стенописите от Боянската цчърква със сигурност ще бъдат представени в Париж. Те са пример за Ренесанса по вашите земи, появил се много по-рано от европейския",заяви Анри Лоарет.

 

Това, което видяха, надмина многократно очакванията и предварителната им нагласа, коментираха от министерството на културата.

Лоарет е в България с екип експерти от античния и византийския отдел на музея. Византийската епоха била основна им цел, тъй като Лувърът има намерение да разшири площта, отделена за нея.

Ранният ислям бил другата посока, която те искали да проследят. Французите обаче останали очаровани от следите, оставени от древните цивилизации у нас. Интересът на Франция към историята и изкуството ни е много голям, коментираха археолози.

Те смятат, че родните артефакти могат да се експонират по най-различни начини в Лувъра - като гостуващи изложби, като тема на семинари и под всякакви други форми.

Очаква се посещението на Анри Лоарет са даде старт на дългосрочно сътрудничество с Лувъра. Идеята е не просто да се организират изложби с наши артефакти, а да се обменя опит, мениджмънт и ноу-хау.

Затова се очаква в началото на септември у нас да пристигне и френският министър на културата Фредерик Митеран, с когото да се направят и първите официални договорки.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed