03 Май 2024

Вие сте тук

Двама осъдени в делото "Илинден"

05.07.2011

Основният съд в Охрид призна за виновни двамата подсъдими в процеса за потъналия кораб "Илинден", с който на 5 септември 2009 г. във водите на Охридското езеро загинаха 15 български туристи, съобщи БТА.

Капитанът на кораба Сотир Филевски и хърватският гражданин Бранко Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд, бяха осъдени на по една година затвор. На Филевски ще бъдат приспаднати четирите месеца, прекарани в ареста и под домашен арест.

Двамата бяха осъдени да платят всички разноски по делото в размер на близо два милиона и шестотин хиляди македонски денара.

Според съда Сотир Филевски не се придържал към наредбите за корабоплаването и лекомислено сметнал, че няма опасност като качва на борда на кораба над 50-те български туристи. Така  обаче той нарушил стабилността на "Илинден", като позволил на борда му да има 20 човека над допустимото.

Отново заради неспазване на закона за корабоплаването беше осъден и Баич. Според съда и той подходил лекомислено, когато вършил работата си, но според съдебния състав експертът  не е издал документ, ограничаващ броя на пасажерите.

След като чу присъдата си, Филевски заяви само, че не се чувства виновен и насочи всички останали въпроси към адвокатите си.

Днешната присъда може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в Битоля, който според очакванията на адвокати ще заседава не по-рано от средата на октомври.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed