30 Апр. 2024

Вие сте тук

Двама иранци осъдени на смърт за употреба на алкохол

25.06.2012

Двама иранци бяха осъдени на смърт за нееднократна употреба на алкохол, съобщи Франс прес. Двамата са пили алкохол за трети път. Предишните два пъти те са били осъдени на бой с камшик, след което последвала и смърттна присъда,  заяви шефът на правосъдието в провинция Хорасан-е Разави (Североизточен Иран), цитиран от иранския печат. Присъдата е била потвърдена от Върховния съд, но съгласно иранските закони, човек може да избегне смъртното наказание за употреба на алкохол, ако се разкае.

След Ислямската революция през 1979 г. производството, търговията и употребата на алкохол са забранени в Иран. Право да консумират алкохол имат само представителите на християнските малцинства.

За една изпита чаша виновният се наказва с 80 удара с камшик, но ако дадено лице бъде заловено да пие за трети път, може да бъде осъдено на смърт. Последната подобна присъда датира от 2007 г., но тогава осъденият се разкаял и избегнал наказанието.

Въпреки суровите санкции консумацията на алкохол в Иран в последните години расте. По официални данни в страната контрабандно се внасят между 60 и 80 милиона литра алкохол, а полицията успява да залови едва 20 милиона литра. В началото на 2011 г. представител на органите за борба с контрабандата каза, че пазарът възлиза на 730 милиона долара годишно. По данни на местните власти в страната има около 200 хил. алсохолици, а близо 80% от внасяния алкохол идва от  иракски Кюрдистан.

Ше

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed