30 Апр. 2024

Вие сте тук

Данъчни тръгват на проверки в зимните курорти

05.12.2011

Близо 400 данъчни служители под прикритие вече са тръгнали на проверки в зимните курорти и столичните заведения, пише днес на първа страница вестник "Монитор". Очаква се по време на тайното наблюдение да се съберат данни, които да се сравнят с редовните проверки, които започват  следващата седмица.


Във фокуса на вниманието на проверяващите са ски курортите Боровец, Псампорово и Банско, където се очакват големи групи млади хора за студентския празник. 


Следващия уикенд трябва да започнат и явните проверки на данъчните.Традиционно те стартират в петък вечер, когато служители на „Оперативен контрол” се появяват в набелязаните заведения. При  миналогодишните проверки стана ясно, че известните заведения правят по средно 30 000 лв. оборот на вечер, но декларират едва 10-20% от тях. “Целта на откритото данъчно наблюдение е да накараме собствениците да изкарат печалбите на светло, а не да ги глобяваме”, обясняват от приходната агенция. Освен това данъчните следят за декларираните възнаграждения на персонала и за това дали служителите в дискотеките се осигуряват на реални заплати.


През изминалия летен сезон НАП подложи на открито данъчно наблюдение близо 80 от най-популярните нощни заведения по Черноморието. За малко повече от месец „на светло” излезе близо 4,5 млн. лв. укрит оборот. След проверките всички фирми без изключение увеличиха месечните си вноски по ДДС в бюджета със средно 50%.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed