02 Май 2024

Вие сте тук

Гърция твърди, че няма да има парични проблеми за чуждестранните туристи, МВнР предупреждава за възможни трудности

29.06.2015

На фона на предупрежденията към чуждестранните туристи, които възнамеряват да посетят Гърция, Министерството на икономиката, инфраструктурата, мореплаването и туризма в Атина декларира, че те няма да изпитват финансови затруднения. Мерките върху движението на капиталите, които наложи гръцкото правителство, не се отнасят за тези, които желаят да извършат банкови операции или да теглят пари от банкомати, използвайки кредитни или дебитни карти, издадени в чужбина, посочва министерството. Според него страната има достатъчни количества горива, както и наличие на стоки и услуги, които гарантират нормалното пребиваване на посетителите, както в градските центрове, така и навсякъде в страната и на островите.


Гърция продължава да гарантира високото ниво на качеството на услугите, които предоставя на посетителите и които са я превърнали в топ туристическа дестинация в света.


Заместник-министърът по туризма Елена Кундура като член на гръцкото правителство декларира, че гръцкият туризъм остава на челно място в предпочитанията на посетителите. Туристите, които вече се намират в страната, а и тези, които планират да я посетят, няма да бъдат засегнати от събитията и ще могат да продължат да се наслаждават на ваканцията си в Гърция без никакъв проблем, заяви тя.

 

Междувременно българското външно министерство предупреди туристите, които ще посетят Гърция, да носят повече пари в брой. Според съобщение на МВнР банките ще останат затворени от понеделник - 29 юни, до 5 юли, когато е и датата за провеждането на референдума. Като дата за възстановяване на дейността на банките се посочва 7 юли. Засега за теглене на пари от банкомати с карти на чуждестранни банки няма ограничения, но такива могат да наложени от финансовия министър, се посочва в съобщението на външно министерство. Освен това, по данни на българското посолство в Атина, има и
повишено търсене на горива в Гърция.


Наблюденията показват, че в региона на Солун, в района на Халкидики и други курортни дестинации, банковите устройства за
предоставяне на пари в брой не разполагат с налични средства, се посочва в съобщението.


Част от бензиностанциите са затворени и може да се очаква неритмично снабдяване с горива, особено в по-малките населени места. Хотелиерите изискват заплащане на туристическите услуги в брой.


МВнР препоръчва на българските граждани, които пътуват в региона, да отчитат тези обстоятелства и да разполагат с достатъчно евро в брой за непредвидени обстоятелства.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed