21 Май 2024

Вие сте тук

Граждански организации във Варна настояват за спасяване на изоставени културни паметници

28.02.2012

Три граждански организации започнаха днес във Варна акция за спасяване на изоставени културни паметници в града. Инициативата е под наслов "Застрашена сграда = застрашена памет". Инициаторите са Варненското историко-архитектурно дружество /ВИАД/ и две групи от социална мрежа - "Стара Варна" и "Подкрепи застрашени от унищожаване недвижими паметници".

Акцията днес започна от една от най-знаковите рушащи се сгради - разположена в центъра на града бивша банка, проектирана през 1922 година от арх.Дабко Дабков. Според Николай Савов от ВИАД автор на скулптурната композиция с орел върху сградата е Кирил Шиваров.
Изследванията на инициаторите на акцията са показали, че собственици на рушащия се културен паметник е гръцка фирма. Днес присъстващите поставиха върху телена мрежа на тротоара пред сградата транспарант с призиви за спасението й - "Сградата е оставена да се руши и скоро ще изчезне!Нарушавайки закона, собственикът ограбва и унищожава нашата памет!".

Йоана Бонева, участник в акцията, коментира, че тяхната цел е да заострят вниманието на варненци и да им посочат от кого зависи опазването на сградите. По думите й издирвателската работа на историци и юристи от инициативните организации продължава и скоро ще бъдат посочени следващи собственици на изоставени културни паметници.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed