30 Апр. 2024

Вие сте тук

Германия удължава рестрикциите за работа на нискоквалифицирани българи и румънци

08.12.2011

Германското правителство обяви днес, че ще улесни имиграцията на квалифицирани работници заради недостига на работна ръка, но продължи ограниченията за нискоквалифицирани българи и румънци, предаде Франс прес.

Строителни работници, служители по почистването и вътрешна декорация от тези две страни няма да имат достъп до германския трудов пазар още две години до края на 2013 година.

Дипломираните граждани от България и Румъния обаче ще получат по-лесен достъп до работа в Германия.

По-рано днес пресслужбата на българското министерство на труда и социалната политика съобщи, че на заседание на германското правителство днес е взето решение се въведат облекчения за българските граждани в Германия.

С напълно свободен достъп са българските граждани, завършили висше образование, всички български граждани, които имат съответната степен на образование и желаят да продължат професионалното си обучение в Германия и сезонни работници, които имат право да работят до 6 месеца в една календарна година, посочва министерството. Облекчава се и достъпът за български граждани с професионална квалификация, придобита с минимум двегодишно обучение, като отпада т. нар. пазарен тест, но продължава да се изисква разрешение за работа.

Германия ще транспонира и европейската директива за "синя карта" за работници извън ЕС, които печелят над 44 000 евро годишно, уточнява АФП.
При професиите със силно търсене - технологии, информатика, телекомуникации, медици - лимитът за имиграция ще бъде понижен до 33 000 евро годишно.

За европейска "синя карта" кандидатът за имиграция трябва да има диплом за висше образование. След две години той ще може да получи безсрочно разрешение за престой.

Като цяло тази формула може да представлява интерес за 350 000 души годишно, посочи говорител на министерството на вътрешните работи.
По изчисления на правителството в Берлин до 2020 година в страната ще има 1,8 милиона вакантни места. Вчера канцлерката Ангела Меркел призна, че "хората не се редят на опашка да отидат в Германия", отбелязва АФП.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed